Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Gajdoši z desiatich krajín sa stretnú na hornej Orave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V súťaži O Zboroňovu nôtu sa o 16. h predstaví 20 talentov zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Českej republiky a Chorvátska.

Oravská Polhora/Zuberec 7. septembra (TASR) - Druhý septembrový víkend je na hornej Orave zasvätený gajdošskej hudobnej kultúre. Na 19. ročníku medzinárodného festivalu Gajdovačka v Oravskej Polhore privítajú počas troch dní od piatka do nedele (9.9.) muzikantov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Írska, Škótska, Španielska i Bieloruska. Centrom diania nebude iba Oravská Polhora, koncerty budú môcť diváci zhliadnuť aj v Sihelnom či v Zuberci. TASR informovala manažérka pre folklorizmus Oravského kultúrneho strediska (OKS) Miroslava Polohová Ivanová.

"Piatkový program sa začne muzikantským pozývaním a výstavou fotografií, ktorá je venovaná významnej speváčke z Oravskej Polhory Margite Kurákovej pri príležitosti jej životného jubilea. Program bude pokračovať súťažou v speve ľudových piesní organizovanou na počesť Anny Rusnákovej. Privítanka domácich skupín, hudieb, ako aj koncert gajdošov v kultúrnom dome a Penzióne Hrubjak ukončí prvý deň festivalu," priblížila manažérka.

Sobotňajší (8.9.) program sa začne o 10. h tvorivou dielňou v kultúrnom dome v Oravskej Polhore. Lektormi budú odborníci z Belgicka, Španielska a Írska. Popoludní zabavia vybraní gajdoši svojou hrou divákov na troch miestach – na koncerte gajdošským chodníkom v Oravskej Polhore, v rímsko-katolíckom kostole v Sihelnom o 17. h a na koncerte v Zuberskom skanzene o 15. h.

Dominantnou časťou festivalu bude prezentácia mladých gajdošov pred medzinárodnou porotou. V súťaži O Zboroňovu nôtu sa o 16. h predstaví 20 talentov zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Českej republiky a Chorvátska. "Ich výkony neujdú porotcom - profesorom vysokých škôl z Belgicka, Poľska a Slovenska. Pestrý program, v ktorom sa predstavia všetci účinkujúci festivalu s názvom Okolo sveta, sa začne o 19. h v kultúrnom dome v Oravskej Polhore," dodala.

Aktuálny ročník festivalu ukončí nedeľa, ktorá bude dopoludnia venovaná spomienke zosnulým polhorským a sihelským gajdošom. O 13. h je pre divákov pripravený záverečný program plný hudby a spevu.