Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

Históriu obce Zubrohlava pripomenie hornooravský plátennícky deň

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasťou plátenníckeho dňa bude seminár na tému plátenníckych dejín obce, návšteva ľanového poľa s výkladom o pestovaní ľanu.

Zubrohlava 11. júla (TASR) - Nultý ročník hornooravského plátenníckeho dňa s názvom Hauzírka, ako pripomienka 200-ročnej histórie vývoja obce Zubrohlava, sa uskutoční v sobotu 16. júla. Organizátori aj v týchto dňoch hľadajú náradie súvisiace so spracovaním ľanu, pradením, motaním na pradienka a tkaním.

"Iste sa v každej domácnosti v Zubrohlave nájde spomienka na plátenníckych predkov, pestovanie a spracovanie ľanu, spoločné priadky počas zimných večerov, tkanie plátna i rozvážanie hotového plátna do celej Európy. Ak občania nejaký predmet nájdu doma na pôjde a chceli by prispieť na našu výstavu o plátenníctve hornej Oravy, môžu ho priniesť 15. júla medzi 17.00 a 21.00 h do kultúrneho domu v Zubrohlave," vyzvala Eva Kurjaková z organizátorského občianskeho združenia Zubor. Verejnosť môže priniesť aj fotografie príbuzných, ktorí sa usadili v niektorej európskej či americkej krajine alebo staré listiny týkajúce sa plátenníctva.

Súčasťou plátenníckeho dňa bude seminár na tému plátenníckych dejín obce, návšteva ľanového poľa s výkladom o pestovaní ľanu. Samotnú výstavu pre verejnosť doplní škola modrotlače. Organizátori pripravili aj jarmok spojený s kultúrnym programom. Plátennícky deň ukončí svätá omša odslúžená za plátenníkov, ktorý zahynuli v cudzine.