Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Hlavnou témou žilinského festivalu Inter Nos je prijatie odlišnosti

Na snímke Žilina. Autor Ján Balaj, Foto: Facebook Jan Balaj

Na námestí v centre Žiliny ponúkne festival od 10. do 16. hodiny mestské hry, súťaže, tvorivé dielne a na záver koncerty hudobných skupín, tanec a diskotéku.

Žilina 4. septembra (TASR) – Hlavnou témou tretieho ročníka medzinárodného festivalu spoznávania rôznorodosti ľudí Inter nos – Medzi nami, ktorý sa uskutoční 7. septembra na Mariánskom námestí v Žiline, je prijatie odlišnosti.

"Festival má poukázať na silné stránky všetkých občanov, aj tých znevýhodnených. Robíme ho veselou formou, aby si ľudia uvedomili, že aj niekto bez trvalej adresy dokáže mnohé veci a môže byť dobrým spoločníkom. Aj ľudia s postihnutím, keď dostanú dobré kompenzačné pomôcky, nakoniec môžu viesť aj motorové vozidlo,"
povedala pre TASR predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie v Žiline Soňa Holúbková.

Na námestí v centre Žiliny ponúkne festival od 10. do 16. hodiny mestské hry, súťaže, tvorivé dielne a na záver koncerty hudobných skupín, tanec a diskotéku. "Tento rok sme sa rozhodli, že máme zelenú. Zelená môže byť nádej, ekológia, les a príroda. Naozaj si môžeme vybrať, v akej oblasti sa budeme pohybovať. Chceme zapojiť študentov aj deti z materských škôl. Môžu prísť rodičia s malými deťmi aj starí rodičia s vnúčatami," doplnila Holúbková.

Festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa do roku 2014 konal v Žiline a bol zameraný hlavne na ľudí s mentálnym postihnutím. "Festival Inter nos má dať novú šancu obyvateľom Žiliny a návštevníkom, aby sa zoznámili s inakosťou bez strachu. Je čas ukázať, že inakosť nie je zlá, len my sa s ňou musíme vedieť vyrovnať," zdôraznila predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie.