Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Horný Liptov má novú neurologickú jednotku intenzívnej starostlivosti

Na snímke sestrička OMIS pri prístroji na novom oddelení multiodborovej intenzívnej starostlivosti v Nemocnici s poliklinikou v Partizánskom 14. novembra 2014. Foto: TASR

Vybavenie neurologického oddelenia Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Stodolu sa po minuloročnom presťahovaní do chirurgického pavilónu aktuálne rozrástlo o novovybudovanú špecializovanú JIS

Liptovský Mikuláš 15. januára (TASR) – Vybavenie neurologického oddelenia Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu sa po minuloročnom presťahovaní do chirurgického pavilónu aktuálne rozrástlo o novovybudovanú špecializovanú jednotku intenzívnej starostlivosti s celkovými nákladmi 164.000 eur.

"V súčasnej dobe je to nevyhnutná súčasť každého dobrého neurologického oddelenia. Tie, ktoré ju nemajú, nie sú považované za plnohodnotné, pretože nedokážu podávať dôležitú trombolytickú liečbu a neustály monitoring pacientov s cievnomozgovou príhodou," uviedol pre TASR primár Michal Kováčik.

Pre región horného Liptova je to podľa neho výrazný posun vpred. "Materiálno-technické vybavenie je na nadštandardnej úrovni. Teraz je už len na nás, aby sme to pretavili v ďalšie skvalitnenie zdravotnej starostlivosti," zdôraznil s tým, že spádová oblasť s približne 70.000 obyvateľmi potrebovala takéto moderne vybavené zariadenie.

"Ročne máme v priemere dve stovky pacientov s cievnomozgovou príhodou a nie sú jediní, ktorí potrebujú takúto špecializovanú starostlivosť. Celkovo sme vlani hospitalizovali približne 1200 neurologických pacientov. Určite nám to pomôže významne zrýchliť podanie účinnej liečby,"
dodal primár neurologického oddelenia liptovskomikulášskej nemocnice.