Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

HRNČIAR: Zmena majiteľa pohľadávky potvrdzuje vplyv finančnej skupiny

Na snímke Andrej Hrnčiar Foto: TASR/Martin Baumann

Pohľadávku voči mestu Martin odmietli uznať aj poslanci mestského zastupiteľstva.

Martin 4. júna (TASR) – Zmena majiteľa pohľadávky v hodnote 8,3 milióna eur voči mestu Martin potvrdzuje podľa martinského primátora Andreja Hrnčiara, že v pozadí kauzy je veľká finančná skupina, ktorou je podľa jeho vyjadrenia na sociálnej sieti finančná skupina J&T.

„Všetko tomu nasvedčuje. Právnik, ktorý pre nich pracuje a ktorý zastupuje cyperskú spoločnosť Lemikon Limited v spore proti štátnej lotériovej spoločnosti Tipos, je novým vlastníkom našej pohľadávky. Ukazuje to v praxi, kto sú naozaj skutoční prijímatelia konečných výhod cyperských schránkových spoločností. Pre mesto to znamená, že sa jasne vyjadrili, že pôjdu do exekúcie a je im jedno, čo na to povedia desaťtisíce ľudí v Martine,“ povedal dnes pre TASR Hrnčiar v reakcii na zmenu majiteľa pohľadávky.

Skupina J&T sa podľa jej PR manažérky Lindy Gálikovej zásadne dištancuje od tvrdenia, že stojí za pohľadávkou voči mestu Martin. „V tejto veci sa nijako neangažuje. Tvrdenie pána Hrnčiara považujeme za nezmyselné a zámerne vykonštruované,“ informovala Gáliková.

Martinský primátor sa stále spolieha na vydanie odkladu vykonateľnosti rozsudku Najvyšším súdom SR. „Požiadali sme ho o to. V stredu (3. 6.) o 14. hodine sme podali aj podanie na Ústavný súd, kde takisto žiadame, vzhľadom na závažnosť pochybenia a protizákonných rozhodnutí Najvyššieho súdu, o odklad vykonateľnosti. Stále je čas, aby, či už Najvyšší súd, alebo Ústavný súd, rozhodli v tejto veci tak, že nedôjde k exekúcii, kým sa o celej veci definitívne nerozhodne,“ uviedol Hrnčiar.

Exekúcia by podľa neho znamenala prechod mesta do nútenej správy a len základný chod. „Dramaticky by sa to dotklo školstva, sociálnych vecí, oblasti kultúry, športu, kde by sa úplne zastavili dotácie. Školy by dostali menej peňazí. Malo by to naozaj zásadný vplyv na každého občana mesta Martin,“ dodal Hrnčiar.

Pohľadávku voči mestu Martin odmietli uznať aj poslanci mestského zastupiteľstva (MZ), ktorí na zasadnutí 28. mája neschválili dohodu o splátkach pohľadávky 8,3 milióna eur pre cyperskú schránkovú firmu. „Prijatím tohto návrhu by sme uznali existenciu pohľadávky a vzdali by sme svoj boj. Nemienime vymeniť samosprávnu suverenitu, sociálne služby, škôlky či platy učiteľov za platbu akejkoľvek schránkovej firme,“ povedal po zasadnutí MZ Hrnčiar.

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR zaplatiť 8,3 milióna eur. Primátor Hrnčiar preto podal 14. apríla 2015 na Generálnej prokuratúre SR návrh na podnet na mimoriadne dovolanie. „Zvrat v kauze nastal, keď generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na mimoriadne dovolanie v kauze pohľadávky cyperskej schránky. Som nesmierne rád, že sa stotožnil s naším návrhom a konal. Tento útok na verejné financie vážne ohrozuje nielen naše mesto, ale každý subjekt v našej krajine. Keďže celá táto kauza dokazuje, že nikto si nemôže byť istý, že spravodlivosť a verejný záujem sú prioritami pri rozhodovaní v sporoch so schránkami,“ dodal Hrnčiar.

Kauza je výsledkom 13-ročného sporu, pôvodne so zástupcami Lyžiarskeho strediska Martinské hole a neskôr s inými vlastníkmi pohľadávky, ktorá narástla až na 8,3 milióna eur.