Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Kandidát na primátora Žiliny Peter Belinský chce skončiť s apatiou

Kandidát na primátora Žiliny Peter Belinský (KDH). Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia Peter Belinský považuje za prioritu nastavenie finančného modelu pre nájomné bývanie a využitie eurofondov na rozvoj Žiliny.

Žilina 9. septembra (TASR) – O post primátora Žiliny sa uchádza aj 46-ročný podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Peter Belinský, ktorý chce presadiť témy nájomného bývania, bezpečnosti a zmysluplného využitia eurofondov. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Žiline, na ktorej oficiálne oznámil svoju kandidatúru.

Základnými prioritami jeho volebného programu sú nastavenie finančného modelu pre nájomné bývanie, využitie eurofondov v novom programovom období 2014 – 2020 na rozvoj mesta Žiliny. „Ďalej je to otázka tlaku na štát, aby sme ukončili reformu verejnej správy. Bezpečnosť a informovanosť zo strany mestskej polície a nový spôsob komunikácie medzi vedením mesta a občanmi mesta Žilina. Jednoducho, musí to byť dohoda medzi potrebami občanov a reálnymi možnosťami mesta Žilina,“ povedal Belinský.

„A môj osobný prísľub – apatia, nevýkonnosť a malá cieľavedomosť a systémovosť na radnici skončí. Budeme pracovať tak, ako si mesto Žilina zaslúži,“ konštatoval kandidát KDH na primátora.

Žilina podľa jeho slov potrebuje budovať nájomné bývanie. „Potrebujeme, aby si mladí ľudia v Žiline mohli zakladať rodiny, nemuseli odchádzať a tí, ktorí si tu nájdu prácu, nemuseli za ňou dochádzať. Takýto model je reálny, finančne nezaťažuje mesto, je skutočným spúšťačom ďalšieho rozvoja. Ľudia, ktorí majú kde žiť, pracovať a zmysluplne prežívajú voľný čas, tvoria základňu pre fungujúce mesto,” podotkol Belinský s tým, že na Slovensku nájomné byty tvoria len tri percentá bývania, pričom v zahraničí toto číslo často presahuje 50 až 70 percent.

Ako doplnil, veľkou šancou pre rozvoj podvyživených miest a obcí je zmysluplné čerpanie eurofondov. „Stačí sa pozrieť do Poľska alebo Česka, čo sa im za ne podarilo vybudovať. Dnešné problémy s čerpaním eurofondov súvisia aj s tým, že prostriedky na rozvoj obcí a miest sú veľmi ďaleko od verejnej kontroly a reálnych potrieb, veľmi ďaleko od samotných miest a obcí,” upozornil bývalý šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Problémom Žiliny je podľa neho aj bezpečnosť. „Dostávam varovné signály, že ľudia sa prestávajú v niektorých častiach mesta cítiť bezpečne. Žilina by mala byť dobrým miestom pre život. To si žiada zmeniť priority mestskej polície, jej prístupu. Musíme zmeniť celú filozofiu ich práce, aby mestskí policajti boli rešpektovaní a informovaní. Aby vedeli pomôcť domácemu aj turistovi,” dodal Belinský.

Peter Belinský sa narodil v roku 1968 vo Vranove nad Topľou, v Žiline vyštudoval Vysokú školu dopravy a spojov a ostal v nej žiť a pracovať. Bol riaditeľom Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Je podnikateľom a zároveň podpredsedom KDH. Je ženatý a má štyri deti.

Kandidatúru na post primátora Žiliny doteraz oficiálne oznámili súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), bývalý hovorca mesta Žilina Martin Barčík (Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most-Híd a OKS) a nezávislý kandidát Róbert Kašša.