Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na Kubínskej holi si pripomenuli 50. výročie tragického pádu lavíny

Na snímke lyžiarske stredisko SKI PARK Kubínska hoľa v Dolnom Kubíne. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Horolezecký klub JAMES Dolný Kubín v spolupráci s mestom Dolný Kubín a Horskou záchranou službou zorganizoval tento rok spomienkové podujatie a večerný výstup s pietnym aktom.

Dolný Kubín 19. januára (TASR) – V Dolnom Kubíne si v piatok pripomenuli 50. výročie tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na Kubínskej holi 16. januára 1968. Lavína široká približne 500 metrov a hrubá 2,5 metra zasypala 53 študentov Elektrotechnickej fakulty Vysokého učenia technického (VUT) v Brne, ktorí mali v tom čase na Orave lyžiarsky výcvik. Šiesti študenti v lavíne zahynuli, osem bolo ťažko zranených, traja utrpeli ľahké zranenie.

Primátor Dolného Kubína Roman Matejov prijal pri príležitosti 50. výročia tragédie zástupcov Elektrotechnickej fakulty VUT v Brne. "Tragédia, ktorá sa odohrala pred 50 rokmi na Kubínskej holi, zasiahla nielen rodinných príslušníkov, ktorí prišli po páde lavíny o milované osoby, ale aj samotnú fakultu, ktorá prišla o študentov. Myslím si, že je prirodzené venovať tejto udalosti pozornosť každý rok, aby sme si spoločne uctili pamiatku mladých ľudí a študentov," povedal Matejov.

Horolezecký klub JAMES Dolný Kubín v spolupráci s mestom Dolný Kubín a Horskou záchranou službou zorganizoval tento rok spomienkové podujatie a večerný výstup s pietnym aktom pri Pamätníku obetiam lavíny nad Chatou Kubínska hoľa. "Okrem zástupcov mesta sa na spomienkovom podujatí zúčastnilo aj vedenie Elektrotechnickej fakulty VUT v Brne. Pamätník je umiestnený približne 300 metrov nad Chatou Kubínska hoľa v lesnom poraste, kde sa nachádza šesť obrovských žulových kameňov s menami ľudí, ktorí stratili to najcennejšie – život. V pozadí žulových kameňov sú drevené samorasty, pripomínajúce udalosť, ktorá sa tam odohrala," vysvetlil člen dolnokubínskeho horolezeckého klub JAMES Patrik Bartoška.

Pred 50 rokmi sa Dolný Kubín stal svedkom jednej z najväčších snehových katastrof na Kubínskej holi a v Československu. "Vo výške 1320 metrov sa uvoľnila lavína, ktorá bola široká približne 500 metrov a hrubá 2,5 metra. Snehová masa prešla viac ako jeden kilometer a zastavila sa približne 600 metrov pod chatou. Pod nánosom snehu ostalo 53 lyžiarov. Záchranárov privolali dvaja študenti, ktorých poslal inštruktor do najbližšej dediny (dnešná mestská časť Dolného Kubína Záskalie). Na svahu zahynuli Miloš Kalabis, Miloslav Zika, Zdeněk Mikulica, Marie Fialová, Milan Havránek a Petr Navrátil," doplnil Martin Buzna z Mestského úradu v Dolnom Kubíne.