Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Lesopark Háj-Nicovô má nový náučný chodník a kyslíkové trasy

Neďaleko centra Liptovského Mikuláša, pri pamätníku padlým Háj-Nicovô, sprístupnili vo štvrtok 16. augusta 2018 novú kultúrno-prírodnú oddychovú zónu s možnosťou športového vyžitia. V rámci prvej etapy oživenia miestneho lesoparku tam pribudol náučný chodník s informačnými tabuľami, dve kyslíkové trasy slovenských olympionikov, Liptákov Petry Vlhovej a Michala Martikána, aj takzvané schody času, po ktorých návštevníci symbolicky zostúpia o 460 miliónov rokov do minulosti. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Trasu záujemcovia môžu začať pod Hájom-Nicovô vpravo za železničných priecestím, kde ich vítajú prvé informačné tabule o lesoparku a stratenom liptovskom mori.

Liptovský Mikuláš 16. augusta (TASR) – Neďaleko centra Liptovského Mikuláša, pri pamätníku padlým Háj-Nicovô, sprístupnili vo štvrtok novú kultúrno-prírodnú oddychovú zónu s možnosťou športového vyžitia. V rámci prvej etapy oživenia miestneho lesoparku tam pribudol náučný chodník s informačnými tabuľami, dve kyslíkové trasy slovenských olympionikov, Liptákov Petry Vlhovej a Michala Martikána, aj takzvané schody času, po ktorých návštevníci symbolicky zostúpia o 460 miliónov rokov do minulosti.

"V tejto fáze realizácie projektu náučného chodníka v lesoparku pribudlo deväť informačno-náučných tabúľ v štyroch lokalitách. Trasu záujemcovia môžu začať pod Hájom-Nicovô vpravo za železničných priecestím, kde ich vítajú prvé informačné tabule o lesoparku a stratenom liptovskom mori. More vzniklo zhruba pred 45 miliónmi rokov a v dávnych dobách tu plávali žraloky, o ktorých sú vďaka nálezom aj dôkazy. Pri mierne náročnom stúpaní na Háj-Nicovô jeho návštevníci kráčajú po dávnom hlbokomorskom dne," priblížila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

Výlet môžu návštevníci začať aj z parkoviska na Háji-Nicovô, kde objaviteľov vrchoviny čakajú ďalšie tabule. "Tie sa venujú vojenskej histórii, ale aj okolitým kopcom, na ktoré sú pri dobrom počasí z tohto miesta skvelé výhľady," dodala Šarafínová s tým, že asi najväčším lákadlom pre návštevníkov sú schody času. Tie sú ukážkou stavby geomorfologického podložia Liptovskej kotliny. Nachádzajú sa pri cykloprístrešku na hlavnom parkovisku Hája.

"Zámer vytvoriť lesopark vznikol už pred desiatimi rokmi a pozostáva z viacerých etáp. Momentálne vznikol náučný chodník a inštalovali sme tabule. Tie ponúkajú zaujímavé informácie, čím plnia informačno-vzdelávaciu úlohu, čo môže byť prínosné nielen pre bežnú verejnosť, turistov, ale aj pre naše školy a školské výlety. Chceli by sme túto výšinu využiť ako miesto, kde nájdu oddych nielen miestni obyvatelia, ale aj návštevníci," povedal predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

S novovzniknutou kyslíkovou trasou, ktorá je súčasťou projektu, je spokojný aj samotný Martikán. "Myslím si, že je to náročná trasa, určite vhodná aj pre tréning. Každý si tu nájde svoje. Či už pre tréning športovcov, alebo pre rodiny s deťmi ako skvelý výlet a potom veľmi pekný výhľad na celé okolie," uviedol.

Záujemcovia o viac informácií môžu pri jednotlivých témach na informačných tabuliach využiť pridanú hodnotu v podobe audiosprievodcu cez QR kód. Na vrchole Háj-Nicovô navyše zriadili bezplatné wifi pripojenie, aby mali návštevníci lepší prístup k online informáciám.

Háj-Nicovô je najväčší vojnový cintorín československých vojakov v bývalom Československu. Je vybudovaný na miestach, kde sa konali druhé najťažšie boje na Slovensku. Lokalita patrí k miestam s najkrajším výhľadom na mesto Liptovský Mikuláš, Liptovskú kotlinu a okolité horstvá. Doposiaľ bola pre potreby cestovného ruchu využívaná minimálne.