Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Liptovská Mara je naplnená na 72 % a Oravská priehrada na 58 %

Na snímke pokles hladiny vody v dôsledku horúčav v Trnoveckej zátoke na Liptovskej Mare 13. augusta 2015. Suché miesta na fotografii sú takmer všetky počas roka zaplavené. Stav vody je približne o 2 metra nižší, ako obvykle. V Liptovskom Trnovci 13. augusta 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

Z Liptovskej Mary vypúšťajú 15 a z Oravskej priehrady päť kubických metrov vody za sekundu.

Liptovský Mikuláš 13. augusta (TASR) – V dvoch veľmi dôležitých vrcholových priehradách Vážskej kaskády je napriek pokračujúcemu dlhotrvajúcemu obdobiu extrémnych horúčav a suchu pomerne dosť vody. Liptovská Mara je aktuálne naplnená na 72 % a Oravská priehrada na 58 %.

„Naplnenosť Liptovskej Mary je na toto ročné obdobie primeraná. V Oravskej priehrade je vody o čosi menej, ale ani to nie je nič mimoriadne,“ informoval dnes TASR Ľuboš Krno, hovorca štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) so sídlom v Banskej Štiavnici.

Zároveň zdôraznil, že práve v tomto veľmi suchom období sa potvrdzuje obrovský význam uvedených vodných diel pre celé Považie. „Rovnako ako dokážu účinne zachytiť povodňové vlny, teraz v opačnom extréme zabezpečujú stabilný prietok Váhu. Keby sme ich nemali, tak by v ňom už voda takmer nebola,“ prízvukoval.



Z Liptovskej Mary vypúšťajú 15 a z Oravskej priehrady päť kubických metrov (m3) vody za sekundu. „Na viacerých vodných tokoch, kde nie sú takéto možnosti, kde nie sú vodné nádrže, spôsobuje veľmi nízky prietok a prehriatie vody napríklad úhyn rýb a ďalších vodných živočíchov,“ konštatoval Krno.

Ešte suchšie bolo podľa neho v roku 2003, keď zásoby vody klesli až pod polovicu objemu. „Naše vrcholové nádrže sú pripravené na náhlu zmenu počasia. Môžu prijať viac ako 325 miliónov m3 vody. Je to väčšia kapacita ako objem po okraj naplnenej Zemplínskej šíravy či dve plné Domaše,“ dodal hovorca SVP.

Sucho v Trnoveckej zátoke