Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Liptovské vodárne upozorňujú na povinnosť platiť za dažďovú vodu

Ilustračné foto Foto: TASR

Mnohí odberatelia sa na vodárne obracajú s otázkou, prečo je potrebné platiť aj počas tzv. suchého roka, dokonca aj v prípade, že nehnuteľnosť nevyužívajú.

Liptovský Mikuláš 12. júla (TASR) - Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., (LVS) upozorňuje obyvateľov Liptovskomikulášskeho okresu na povinnosť platiť za odvedenie a vyčistenie zrážkovej vody. Mnohí odberatelia sa na ňu totiž v tomto období obracajú s otázkou, prečo je potrebné platiť aj počas tzv. suchého roka, dokonca aj v prípade, že nehnuteľnosť nevyužívajú.

"Povinnosť platiť za zrážkovú vodu stanovuje zákon. Ľudia považujú za samozrejmosť, že za pitnú vodu z vodovodu treba zaplatiť. Väčšina si už uvedomila, že aj odkanalizovanie a čistenie odpadovej vody je služba, ktorú treba uhradiť. Vodárom však vznikajú náklady aj pri odvádzaní a čistení dažďovej vody," vysvetlila referentka vnútornej a externej komunikácie LVS Eva Petranová.

Ideálna by podľa nej bola delená stoková sieť, ktorá slúži na oddelené odvádzanie splaškovej aj dažďovej vody. V okrese Liptovský Mikuláš však nie je vybudovaná. "Do čistiarne odpadových vôd pritečie splašková voda spolu s dažďovou a nie je možné ich množstvo rozlíšiť ani oddeliť. Čistiarenským procesom, mechanickým aj biologickým stupňom čistenia, ktoré si vyžadujú náklady na prevádzku, musí tak prejsť všetka voda," doplnila.

Ako ďalej uviedla, za zrážkovú vodu je potrebné platiť aj v prípade, ak majiteľ nehnuteľnosť nevyužíva, pitnú vodu neodoberá a neplatí ani stočné. Pretože v daždivom počasí aj voda z nevyužívanej budovy odteká do kanalizácie. V súčasnosti je cena s DPH za odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou, ktorú určil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví Liptovskej vodárenskej spoločnosti, 1,3282 eur za meter kubický. Cena je pre všetkých producentov - fyzické osoby, mestá, obce a ostatné právnické osoby, stanovená v rovnakej výške.