Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Deti z detského domova v Liptovskom Jáne vzdelávajú špecialisti v IT

Ilustračné foto. Foto: TASR

Dopoludňajší program tábora je venovaný vzdelávacej časti, popoludní využívajú organizátori potenciál prostredia turisticky vyhľadávanej Jánskej doliny.

Liptovský Ján 30. augusta (TASR) - Počas týždenného vzdelávacieho tábora v Liptovskom Jáne prehlbujú dve desiatky detí z Detského domova v Liptovskom Hrádku opäť po roku svoje zručnosti v oblasti informačných technológií (IT). Svoje skúsenosti im v týchto dňoch odovzdávajú špecialisti z bratislavskej IT spoločnosti Anext.

"Táto spolupráca obohacuje obidve zložky. Naši zverenci si v tábore nachádzajú priateľov z radu zamestnancov, ktorí si tu tiež zobrali vlastné deti. Je to znakom toho, že spolupráca prerastá do vyšších rozmerov. Deti, ktoré sa chcú rozvíjať v oblasti počítačov, dostali šancu. Máme aj takých, ktorých táto spolupráca motivovala natoľko, že sa rozhodli študovať v odboroch IT," povedal pre TASR riaditeľ detského domova Zdenko Michalides.

Dopoludňajší program tábora je venovaný vzdelávacej časti, popoludní využívajú organizátori potenciál prostredia turisticky vyhľadávanej Jánskej doliny. Deti vo veku od sedem do 17 rokov navštívia počas týždňa jaskyne, absolvujú nenáročnú turistiku či splav. "Veľmi oceňujem prístup našich školiteľov, ktorí sú trpezliví. Otvorili nám bránu do nového sveta, veľmi veľa sme sa od nich naučili," doplnil účastník programu Kristián Čulaga, ktorého od septembra čaká začiatok stredoškolského štúdia v odbore programátor CNC strojov.

"Nadväzujeme na minulý ročník tábora. Pokračujeme v kurzoch zameraných na balík Office a jeho praktické využitie v živote, tiež sa učíme skladať počítače, tentoraz však ideme do väčšej hĺbky. Ako novinku sme si pripravili základy algoritmického myslenia, učíme sa ich na princípe programovania malých robotov," vymenoval jeden zo školiteľov Martin Štepanovič. Zároveň ocenil šikovnosť a ochotu účastníkov učiť sa nové veci.

Bratislavská spoločnosť chce dať deťom šancu i v pracovnom uplatnení. Tí najlepší, ktorí sa počas partnerstva vyprofilujú, majú možnosť získať pracovnú stáž, prípadne v budúcnosti plnohodnotné zamestnanie. "Na Slovensku je IT sektor veľmi rozvinutý, školy sú na dobrej úrovni a ľudí treba motivovať, aby sa o túto oblasť zaujímali a venovali sa jej. Ak sa nám táborom podarí osloviť čo i len jedného, dvoch zverencov, je to pre nás úspech," dodal Štepanovič.