Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Lyžiarske stredisko priamo na sídlisku v Mikuláši je opäť v prevádzke

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Po niekoľkoročnej odmlke je už druhú zimu opätovne v sezónnej prevádzke lyžiarske stredisko na upravenom svahu v bezprostrednej blízkosti najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny.

Liptovský Mikuláš 15. januára (TASR) – Po niekoľkoročnej odmlke je už druhú zimu opätovne v sezónnej prevádzke lyžiarske stredisko na upravenom svahu v bezprostrednej blízkosti najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny. Stredisko funguje najmä vďaka ročnej dotácii z mestskej pokladnice na úrovni 15.000 eur

„Pred rokom obnovená premiéra príliš nevyšla, lebo nás už po piatich dňoch prevádzky nemilo zaskočilo oteplenie a dážď, ktorý doslova spláchol všetok sneh. Teraz to vyzerá oveľa lepšie. Tuhé mrazy nám pomohli poriadne zasnežiť celú trať,“ uviedol pre TASR riaditeľ Združenia športových klubov Jasná Miroslav Lobo.

Zároveň pripomenul, že lyžiarske stredisko na sídlisku vybudovali ešte v roku 1992 ako vôbec jedno z prvých na Slovensku s technickým zasnežovaním. „Vtedy sme si povedali, že keď sem príde čo i len jeden obyvateľ z každého vchodu blízkych panelákov, tak to musí ísť, ale proti bola ekonomická kríza,“ skonštatoval.

„Ľudia investovali to málo peňazí do zabezpečenia základných životných potrieb, a tak sa generačne prerušila lyžiarska tradícia. Drvivú väčšinu detí nemal kto priviesť na svahy, no teraz sa to pomaly zobúdza a obracia k lepšiemu. Cítime to v náraste počtu členov našich športových prípraviek,“ pokračoval Lobo.

V tejto súvislosti zdôraznil, že hlavným zámerom je poskytnúť dostupnosť pre čo najviac miestnych školákov. „Do základných škôl rozdávame poukazy na lyžiarske kurzy za symbolickú cenu aj so zľavami do požičovní výstroja. Bez ústretovej mestskej dotácie by to nešlo. Jediným cieľom je, aby sme čo najviac detí pritiahli k pravidelnému zdravému pohybu na zjazdovkách,“ vysvetlil.

Horná časť svahu je po terénny zlom prijateľná pre úplných začiatočníkov, dolnú časť si určite vychutnajú aj pokročilí lyžiari. Vlek funguje cez pracovné dni od popoludnia až do večera pri umelom osvetlení, počas víkendov, sviatkov a prázdnin ho spúšťame už ráno. Verím, že si tunajší obyvatelia rýchlo opäť privyknú na nevšednú vymoženosť, ktorú tu majú,“ dodal Lobo.