Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Bačovské dni v Malatinej prezentujú podoby valaskej kultúry

Ilustračné foto/span> Foto: TASR/Henrich Mišovič

Usporiadateľmi festivalu sú Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a obec Malatiná. Na príprave a realizácii festivalu sa podieľa Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku i ďalší partneri.

Malatiná 9. júla (TASR) - Sprístupnením dvoch výstav, a to ručne tkaných malatinských kobercov a prác debnára Ladislava Slobodníka z Podkoníc začal v Malatinej v okrese Dolný Kubín tradičný medzinárodný festival valaskej kultúry Bačovské dni. Na už 16. ročníku podujatia sa dnes a v nedeľu (10.7.) v miestnom amfiteátri a základnej škole predstaví viac ako 600 účinkujúcich, ktorých vystúpenia doplnia súťaže či tvorivé dielne.

Bačovské dni v Malatinej vznikli z Cyrilo-metodských osláv a stretnutia heligonkárov už v polovici 90. rokov. "Spolu s domácimi usporiadateľmi sme to pretransformovali na festival, v ktorom sa prezentujú nielen tradičné, ale aj tie súčasné podoby valaskej kultúry. Folklórne vystúpenia sú poprepletané prezentáciou celého mikroregiónu dolnej Oravy a služieb i výrobkov, ktoré ponúkajú jednotlivé subjekty v oblasti cestovného ruchu," priblížil pre TASR riaditeľ Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský. Bačovské dni sú podľa neho zároveň aj propagáciou klasického ovčiarstva, ktoré má na Orave dlhoročnú tradíciu. "Poľnohospodárske družstvo v Malatinej sa v minulosti a i dnes zameriava v podstate iba na chov oviec. Obec je veľmi silno spätá s ovčiarstvom a valaskou tematikou, napokon ovcu má Malatiná aj vo svojom erbe. Preto práve na pomedzí Oravy a Liptova sa koná takéto podujatie, o ktoré je stále záujem," skonštatoval.

Program festivalu pokračuje v amfiteátri, kde sa najskôr predstavia malatinskí speváci, tanečníci a muzikanti z Detského folklórneho súboru Skalka a folklórnych skupín Grúnik a Grúň. "Vystrieda ich Stretnutie s piesňou – oravská súťaž hudobného folklóru dospelých. Predstavia sa ľudové hudby, spevácke skupiny a sólisti z Brezovice, Zázrivej, Beňadova, Kraľovian, Dolného Kubína a Nižnej. Záver dnešného programu bude o 19.30 h patriť v amfiteátri divadlu. Divadelný súbor D-efekt z Dubového uvedie muzikál na motívy P. Dobšinského – Múdry Maťko a blázni," doplnil k programu Žabenský.

Nedeľný program ponúka od 10.00 h jarmok ľudových remesiel, od 11.00 h to bude v základnej škole súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávka spojená s predajom. "Pri amfiteátri budú od 12.00 h súťažiť odvážlivci v práskaní bičom a pod názvom Miss jahňa je pripravená i divácka súťaž o najkrajšie jahňa. Festivalové dianie vyvrcholí o 13.00 h v amfiteátri, kde v programe Gorali v podaní folklórnych skupín a ľudových hudieb z Kysúc, Oravy a Liptova ožijú čriepky goralskej hudobnej a tanečnej kultúry. Záverečný program bude patri hosťom festivalu, folklórnym súborom Hriňovčan z Hriňovej, Topľan z Giraltoviec a Magurzanie z Lodygowic," dodal riaditeľ dolnokubínskeho kultúrneho strediska.

Usporiadateľmi festivalu sú Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a obec Malatiná. Na príprave a realizácii festivalu sa podieľa Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku i ďalší partneri. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.