Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na festivale Žilina Voce Magna 2019 sa predstaví 20 speváckych telies

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Hlavným organizátorom podujatia je Miešaný zbor Žilina v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom, Krajským kultúrnym strediskom v Žiline a Krajskou knižnicou v Žiline.

Žilina 2. októbra (TASR) – Dvadsať speváckych telies zo Slovenska, Česka, Poľska, Chorvátska a Maďarska sa predstaví od 10. do 12. októbra na X. Medzinárodnom festivale zborového umenia Žilina Voce Magna 2019. TASR o tom informovalo Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline.

Súčasťou festivalu je III. medzinárodná súťaž, ktorá sa uskutoční v žilinskom Dome umenia Fatra 11. a 12. októbra. "Umelecké výkony bude hodnotiť medzinárodná porota zložená z popredných umelcov z USA, Japonska, Poľska a Chorvátska, pod vedením dirigentskej osobnosti Ondreja Lenárda," uviedlo KrKS.

Štvrtkový otvárací koncert bude patriť žilinskému pedagógovi a skladateľovi Pavlovi Krškovi a jeho tvorbe. "Žilinský miešaný zbor, Cantica Collegium Musicum Martin, Štátny komorný orchester Žilina a poprední sólisti predvedú jeho slovenské Requiem pre sóla, dvojzbor, organ a orchester. Vyvrcholením tohto ročníka festivalu bude slávnostný galakoncert v Dome umenia Fatra v Žiline v sobotu 12. októbra o 19.00 h. Okrem vystúpení festivalových hostí z Česka a Chorvátska sa predstavia víťazi III. Medzinárodnej súťaže Žilina Voce Magna 2019," doplnilo KrKS.

Vystúpenia na festivale Žilina Voce Magna 2019 sa uskutočnia v dome umenia v Žiline, v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline, vo farskom Kostole Panny Márie v Kysuckom Novom Meste a v Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej. Hlavným organizátorom podujatia je Miešaný zbor Žilina v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom, Krajským kultúrnym strediskom v Žiline a Krajskou knižnicou v Žiline. Festival sa koná pod záštitou primátora mesta Žilina Petra Fiabáneho.