Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na horách je mierna lavínová hrozba, popoludní sa môže situácia zmeniť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V stredu ráno prevládalo na horách polooblačné mrazivé počasie. Teploty dosiahli v dolinách mínus šesť stupňov Celzia, na vrcholoch hôr mínus desať stupňov.

Liptovský Hrádok 21. februára (TASR) - V horských oblastiach všetkých slovenských pohorí aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Popoludní sa však môže situácia zmeniť, ovplyvniť ju môže najmä vietor a pribúdajúce zrážky.

Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozornil, že snehová pokrývka je na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená. "Nebezpečné sú najmä severne orientované svahy, kde bol vplyv slnečného žiarenia minimálny, prípadne časté lavínové svahy," informoval.

V priebehu dňa sa lokálne môže sneh vplyvom silnejšieho vetra presúvať aj na južný sektor. "Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov," povedal Buliak s tým, že pod takýmto zaťažením sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu po svahu.

V stredu ráno prevládalo na horách polooblačné mrazivé počasie. Teploty dosiahli v dolinách mínus šesť stupňov Celzia, na vrcholoch hôr mínus desať stupňov. Podľa Buliaka v horských oblastiach dlhodobo pretrvávajú nízke teploty, čo má negatívny dosah na stabilizáciu snehovej pokrývky.