Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Žilinský kraj

Na Jánošík&Ondráš Folk Feste budú českí a slovenskí folkloristi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kultúrny program sa začne pri Stanici Skanzen, kde sa predstavia ľudové hudby súborov Soláň, Krtíšan, Vrchovina. Neskôr zbojnícka družina prepadne vlak Historickej lesnej úvraťovej železnice.

Nová Bystrica 23. augusta (TASR) – Českí a slovenskí folkloristi sa v sobotu (25.8.) a v nedeľu (26.8.) predstavia na podujatí Jánošík&Ondráš Folk Fest v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica, ktorý je vysunutou expozíciou Kysuckého múzea v Čadci. TASR o tom informovala kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková.

Doplnila, že na festivale vystúpia folklórne súbory, skupiny, sólisti a inštrumentalisti. "Kultúrny program sa začne pri Stanici Skanzen, kde sa predstavia ľudové hudby folklórnych súborov Soláň, Krtíšan, Vrchovina a ich sólisti. Neskôr zbojnícka družina prepadne vlak Historickej lesnej úvraťovej železnice," uviedla Hnidková.

Návštevníci uvidia aj Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS), ktorý vznikol v roku 1955 v Prešove s cieľom rozvíjať a javiskovo stvárniť vokálno – hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov. "V jeho troch zložkách – tanečnej, speváckej a hudobnej pracuje viac ako 40 umelcov. Dramaturgia PUĽS-u sa zameriava najmä na tradície Rusínov na východnom Slovensku, ale aj tance z okolitých krajín. V ich predstaveniach sa snúbi živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku. Koncerty PUĽS-u sú emotívne a myšlienkovo bohaté," poznamenala Hnidková.

Súčasťou programu bude ľudová veselica a folklórne skupiny z Kysúc predstavia zvyky a tradície pri žatevných prácach. "Folklórna skupina Staškovanka zo Staškova priblíži prácu na žatevnom poli, kde gazdiné pripravujú porveslá na viazanie obilia do snopov. Nebude chýbať ani tradičné mlátenie obilia v stodole U Poništu – pri richtárovom dome. Mlátenie obilia tradičnými cepmi predvedú členky Folklórnej skupiny Vigľašanka z Olešnej. Návštevníkov pozývame tiež na tradičný sprievod skanzenom a na svätú omšu," doplnila Hnidková.

Organizátormi festivalu Folk Fest Jánošík&Ondráš sú Slovak World Network Žilina, Svetové združenie Slovákov v zahraničí v Bratislave, Slovensko – český klub v Prahe, Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.