Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Na Slanickom ostrove umenia v Oravskej priehrade sa začala sezóna

Na snímke panoramatický pohľad na priehradný múr a časť vodnej plochy Oravskej priehrady Foto: TASR/Oliver Ondráš

Návštevníci sa opäť budú môcť až do polovice septembra dostať k unikátnej expozícii sakrálneho umenia v pôvodnom kostole a na kalvárii plnej zelene jedine výletnou loďou.

Námestovo 18. mája (TASR) – V týchto dňoch sa začala na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady v poradí 42. sezóna. Návštevníci sa opäť budú môcť až do polovice septembra dostať k unikátnej expozícii sakrálneho umenia v pôvodnom kostole a na kalvárii plnej zelene jedine výletnou loďou.

„O tento jedinečný skvost sa staráme už viac ako štyri desaťročia s jediným zámerom uchovávať, ochraňovať a prezentovať vzácne kultúrne dedičstvo v podobe tradičného ľudového umenia a najmä oravskej kamenárskej tvorby,“ informovala TASR riaditeľka správcovskej Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Návršie s barokovým kostolom a kalváriou čnejúce z hladiny Oravskej priehrady je jedinou zachovanou pôvodnou časťou zatopeného územia. „Toto čarovné miesto dýchajúce históriou si právom získalo výstižné prívlastky ostrov pokoja, meditácie či slovenský Stonehenge,“ skonštatovala Ľuptáková.

„Atraktívna okružná plavba 80-miestnou výletnou loďou, ktorú sme dali špeciálne na tento účel vyrobiť už pred vyše desaťročím, zaradila nepochybne výnimočný Slanický ostrov umenia medzi turisticky najnavštevovanejšie lokality v rámci celého oravského regiónu,“ dodala riaditeľka Oravskej galérie.