Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Návštevníci Ružomberka môžu využiť bezplatné prehliadky o A. Hlinkovi

Andrej Hlinka Foto: TASR/archív

Sprievodcovský výklad je doplnený o audiovizuálnu časť a prehliadka tak spolu trvá približne 20 minút.

Ružomberok 4. júla (TASR) - Počas letných prázdnin môžu turisti v metropole dolného Liptove spoznávať život a dielo významného katolíckeho kňaza, národovca, politika, publicistu a prekladateľa, rodáka z ružomberskej mestskej časti Černová, Andrej Hlinku. Expozície - Mauzóleum aj rodný dom sú v rámci bezplatných sprievodcovských služieb k dispozícii od utorka do nedele vždy od 10.00 do 16.00 h.

"Sprievodca vo svojom výklade v Mauzóleu Andreja Hlinku pri farskom kostole oboznamuje návštevníkov pútavým príbehom o Hlinkovej životnej ceste. Výklad dopĺňa informáciami o stavbe mauzólea, jeho početných rekonštrukciách a uložení telesných pozostatkov tejto osobnosti," hovorí Jaroslav Maga z ružomberského mestského úradu. Stavbu mauzólea zaradili do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok SR.

V rodnom dome Andreja Hlinku sa návštevník zoznamuje s jeho rodiskom. Zrekonštruovaná expozícia pozostáva z informačných panelov, ktoré vykresľujú osobu Andreja Hlinku a Černovú počas obdobia jeho života. "Prehliadka poukazuje na tragické udalosti roku 1907 s názvom Černovská tragédia a odozvy Európy na túto udalosť. Expozícia je tiež doplnená o audiovizuálnu prezentáciu a osobné veci, ktoré Hlinka používal," doplnil Maga s tým, že záujemcovia si v rámci prehliadky môžu pozrieť kostol Ružencovej Panny Márie, faru a okolie chrámu a pomníka obetiam tragédie.

Sprievodcovský výklad je doplnený o audiovizuálnu časť a prehliadka tak spolu trvá približne 20 minút.