Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Nočné sneženie mierne vystupňovalo malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V najvyšších polohách Nízkych Tatier v noci snežilo.

Demänovská Dolina 5. januára (TASR) – Po nočnom snežení sa v najvyšších polohách Nízkych Tatier vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský, službukonajúci špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Snehová pokrývka niektorých nízkotatranských strmých svahov je tak iba mierne spevnená a uvoľnenie lavín hrozí už pri jej väčšom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Richnavský s tým, že vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier trvá malá hrozba lavínových zosuvov.

Dnes ráno bolo na horách oblačno, hmlisto s mrholením a slabým snežením. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom oteplení pohybovala od -4 do +3 stupňov Celzia. Búrlivý južný vietor dosahoval v nárazoch až silu víchrice. V najvyšších polohách Tatier napadlo do 10 cm nového vlhkého snehu.

Rozmiestnenie zrána dobre nosnej a zmrznutej snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerné. Horské hrebene sú vyfúkané až na tvrdý podklad. Vietor uložil sneh do žľabov a ďalších terénnych nerovností. Predovšetkým na južných svahoch sa nachádzajú zmrznuté až ľadové plochy.