Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Pamiatku vojnových veteránov pripomína nový pomník v Háji-Nicovô

Na snímke vojak salutuje po uložení venca pri novootvorenom pamätníku venovanému príslušníkom Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí zahynuli pri plnení úloh v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu v areáli pamätníka a vojnového cintorína Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši 22. novembra 2018. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Lokalitu vybral rezort obrany z viacerých dôvodov. Liptovský Mikuláš má nielen bohatú vojenskú históriu, no zároveň je sídlom Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Liptovský Mikuláš 22. novembra (TASR) – Pamiatku profesionálnych vojakov, ktorí zahynuli pri plnení úloh v zahraničných misiách a operáciách, pripomína od štvrtka pomník v areáli Pamätníka a vojnového cintorína na vrchu Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši. Ústredným motívom pomníka sú mená zosnulých vojakov, ktoré sú vytesané do stien memoriálnej kaplnky.

"Dnešný deň je pre mňa historickým. Odhalili sme pomník novodobým veteránom, ktorí zahynuli pri plnení služobných povinností počas mierových misií alebo pri ich zabezpečovaní ďaleko od nášho rodného Slovenska. Som nesmierne hrdý a pyšný, že sa nám tento pomník podarilo odhaliť symbolicky tu, v Liptovskom Mikuláši, v blízkosti pamätníka obetiam druhej svetovej vojny. Aj takýmto spôsobom sme splnili svoj záväzok, že nikdy nezabudneme na tých, ktorí bojovali za slobodu, mier a demokraciu ďaleko od svojich rodín," uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).



Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko pripomenul, že OS a každá armáda stojí hlavne v morálke na pevnom pilieri udržiavania tradícií. "Myslím si, že OS majú za ostatných 25 rokov dostatok novodobých tradícií. Tie sú popretkávané aj tragickými udalosťami, ktoré naše extrémne náročné a nebezpečné povolanie prináša. Za všetkých profesionálnych vojakov môžem zdôrazniť, že na svojich hrdinov nebudeme zabúdať a vždy na nich budeme spomínať," skonštatoval.

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč ocenil rozhodnutie rezortu obrany umiestniť pomník práve na výšine Háj-Nicovô. "Mesto rado spolupracovalo pri tomto akte. Je to potvrdenie dlhodobých vojenských tradícií Liptovského Mikuláša," dodal.

Lokalitu vybral rezort obrany z viacerých dôvodov. Liptovský Mikuláš má nielen bohatú vojenskú históriu, no zároveň je sídlom Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika, ktorá už roky pripravuje dôstojníkov do ich budúcich povolaní v rámci OS. Výhodou je aj jej poloha v strede Slovenska.