Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Pochod Vrba Wetzler Memorial zavŕši podujatie v Novej synagóge

Na archívnej snímke Nová synagóga v Žiline. Budova neologickej synagógy patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším židovským stavbám na Slovensku. Stavba stojí na mieste pôvodnej synagógy z roku 1881. Modernú budovu s kupolou projektoval svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Takmer 60 ľudí zo Slovenska, Česka, USA, ale aj iných krajín putuje od pondelka smerom ku hranici so Slovenskom.

Žilina 11. augusta (TASR) - Druhý tohtoročný pochod Vrba Wetzler Memorial z nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, ktorý bol na území okupovaného Poľska do Žiliny, zavŕši v sobotu 12. augusta o 18. hodine podujatie v Novej synagóge v Žiline. TASR o tom informoval Peter Švec zo slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).

Takmer 60 ľudí zo Slovenska, Česka, USA, ale aj iných krajín putuje podľa neho od pondelka smerom ku hranici so Slovenskom. "Pochod kopíruje zhruba 130 kilometrov dlhú trasu dvoch slovenských židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli z koncentračného tábora na Slovensko do Žiliny. Podujatie od začiatku v roku 2014 organizuje česká a neskôr slovenská pobočka ICEJ v spolupráci s Fedorom Gálom," uviedol Švec.

Podobný pochod s účasťou viac ako 30 záujemcov sa tento rok uskutočnil už začiatkom júla 2017. "Trasa pochodov je vytýčená podľa opisov úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom. V sobotu (12. 8.) o 9.00 h sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde bude spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu od slovenského sochára Fera Guldana, ktorý ho osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014," doplnil Švec.

Potom zostúpi pochod do obce Skalité a na cintoríne navštívi okolo 12. hodiny hrob manželov Čaneckých. "Účastníci pochodu zapália sviečku ako prejav úcty odvahe Ondreja Čaneckého. Ten je totiž jedinou podľa mena známou osobou z tých, ktorí na úteku Vrbovi a Wetzlerovi pomohli. Z Kysúc sa pochod už vlakom, podobne ako Vrba s Wetzlerom, presunie do Žiliny. Na Hollého ulici navštívi bývalý židovský starobinec a autentické pivničné priestory, kde dvaja hrdinovia napísali správu o skutočnom cieli deportácií židov, ktorým bolo masové vyvražďovanie," dodal Švec.

Na záver pochodu udelí cenu v Novej synagóge v Žiline nadácia Vrba-Wetzler Memorial a vrcholom večera bude osobné svedectvo Gertrud Friedmanovej. "Sesternice Etely Wetzlerovej, ktorá ako pätnásťročná nosila Rudovi a Fredovi jedlo do starobinca v Žiline," uzavrel Švec.