Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Poetiku M. Kerna predstaví výstava v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa

Špecifickú autorskú poetiku Michala Kerna, popredného predstaviteľa slovenského konceptuálneho a krajinného umenia, predstaví cez výber diel z jeho pozostalosti výstava s názvom Zóna 22 minút 50,28 sekundy. Vernisáž sa uskutoční v utorok popoludní v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa (LGPMB) v Liptovskom Mikuláši. Foto: Krištof Gregor

Popri fotografických záznamoch akcií, ktoré Kern často kombinoval s autorskými textami, výstava ukazuje aj menej známu polohu jeho tvorby cez kresby a štúdie.

Liptovský Mikuláš 30. júla (TASR) – Špecifickú autorskú poetiku Michala Kerna, popredného predstaviteľa slovenského konceptuálneho a krajinného umenia, predstaví cez výber diel z jeho pozostalosti výstava s názvom Zóna 22 minút 50,28 sekundy. Vernisáž sa uskutoční v utorok popoludní v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa (LGPMB) v Liptovskom Mikuláši.

„Zóna 22 minút 50,28 sekundy (čas, ktorý uplynie medzi svitaním alebo západom slnka od najvýchodnejšieho po najzápadnejší bod Slovenska) je prvým z projektov LGPMB, v ktorom sa snažíme podchytiť a zároveň workshopovým spôsobom zverejniť všetky úrovne galerijnej práce. Tvorba a príbeh Kerna je jedinečnou výzvou pre vznik samostatnej pamäťovej a prezentačnej zóny v rámci verejnej galérie nášho formátu,“ priblížila Katarína Jurkovičová z galérie.

Projekt zahŕňa rôzne úrovne činnosti. Výskum sa podľa Jurkovičovej netýka iba samotnej Kernovej tvorby či jej analýzy, ale tiež medzinárodného mapovania jeho kontaktov s českými, poľskými a ruskými umelcami.

Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.
Foto: Krištof Gregor


Diela, archiválie i špecializovaná novozostavená sekcia galerijnej knižnice budú dlhodobo k dispozícii rôznym typom bádateľov. „Prezentáciou sa snažíme ukázať potenciál, ktorý Kernova tvorba má. Nejde o výstavu uzatvárajúcu doterajšiu prácu, ale o otvorenie čo najväčšieho počtu kapitol na spracovanie. Publikačná činnosť, ktorá bude počas ďalších rokov nasledovať, sa zameria na staršie a novšie texty o autorovi," doplnila Jurkovičová s tým, že samostatne sa budú venovať autorovým vlastným textom, najmä denníkovým záznamom.

Popri fotografických záznamoch akcií, ktoré Kern často kombinoval s autorskými textami, výstava ukazuje aj menej známu polohu jeho tvorby cez kresby a štúdie. V nich zaznamenával svoje myšlienky a akcie. Výstava bude k dispozícii do 20. októbra.