Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Na cestách Žilinského kraja vlani zahynulo 39 ľudí

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Ivan Špánik. Foto: TASR

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Ivana Špánika je hlavnou príčinou dopravných nehôd najmä porušenie povinnosti vodiča.

Žilina 16. februára (TASR) – Na cestách Žilinského kraja zahynulo v minulom roku 39 ľudí, ťažko sa zranilo 173 a ľahko 829 ľudí. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Ivan Špánik.



Doplnil, že od roku 1997 do roku 2016 klesol počet dopravných nehôd zo 7805 na 1993. "Počet usmrtených osôb je od roku 1997 historicky najnižší. Napriek tomu je to najviac na Slovensku," povedal krajský policajný riaditeľ.

Hlavnými príčinami dopravných nehôd podľa neho boli porušenie povinnosti vodiča (764), nedovolená rýchlosť jazdy (225), porušenie povinnosti účastníka cestnej premávky (193), nesprávny spôsob jazdy (129) a nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami (122).

"Cez Žilinu prechádzajú európske koridory - zo severu na juh či z východu na západ. Žilinský kraj je križovatkou európskeho významu, či už je to doprava cez Strečno, Donovaly, Martin smerom na Kremnicu a ďalej na juh Európy. V Žilinskom kraji je aj najviac ciest I. triedy, je to hlavne tranzit, zhruba každé tretie vozidlo je nákladné," podotkol Špánik.

Pripomenul, že podľa štatistík spred niekoľkých rokov prechádza cez križovatku Košická v Žiline od pondelka do štvrtka 61.000 až 64.000 motorových vozidiel, v piatok takmer 70.000 vozidiel, v sobotu a v nedeľu 40.000 – 45.000 motorových vozidiel. "Z toho pramenia potom aj následky. Ide o veľa vplyvov – stav ciest, výchova vodičov, stav motorových vozidiel. Ale samozrejme, ľudský faktor je pri dopravných nehodách asi najvýznamnejší," dodal krajský policajný riaditeľ.