Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Nové pravidlá pri predaji pôdy sa obce Radoľa dotknú minimálne

Na snímke pohľad na Radoľu smerom na Kysucké Nové Mesto z Koteliska Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa nových pravidiel je od 1. júna 2014 podmienkou nadobudnutia pôdy trvalý pobyt alebo sídlo firmy na území SR najmenej desať rokov pred uzavretím zmluvy.

Radoľa 31. augusta (TASR) – Nové pravidlá pri predaji pôdy sa kysuckej Radole dotýkajú podľa jej starostu Antona Tkáčika menej ako iných obcí, pretože Radola nie je vlastníkom takmer žiadnych pozemkov a nevlastní ani lesy či polia.

Nemáme preto čo predávať. Skôr by sme mali záujem do majetku obce získať ďalší nehnuteľný majetok, aby sme v budúcnosti jeho prenajímaním vedeli zabezpečiť vyššie príjmy do obecného rozpočtu,“ uviedol Tkáčik.

Obce sa podľa neho bude určite dotýkať vystavovanie potvrdení pre subjekty hospodáriace na pôde. „A to o tom, že ich v obci evidujeme a že vykonávajú poľnohospodársku činnosť na území obce, ak budú chcieť kupovať pôdu v našom katastri alebo kdekoľvek inde. Ide o novú legislatívu inšpirovanú zahraničnými právnymi úpravami. Uvidíme, aká administratívna záťaž nám pribudne, to ukáže len čas a realita,“ konštatoval radoľský starosta.

Podľa nových pravidiel je od 1. júna 2014 podmienkou nadobudnutia pôdy trvalý pobyt alebo sídlo firmy na území SR najmenej desať rokov pred uzavretím zmluvy. Zároveň musí záujemca v poľnohospodárstve podnikať alebo pracovať najmenej tri roky. Toto obmedzenie sa nevzťahuje na poľnohospodárske pozemky s výmerou do 2000 štvorcových metrov (m2), na pozemky evidované v katastri ako záhrady, ani na pozemky v zastavaných územiach obcí, pozemky určené na iné ako poľnohospodárske využitie alebo na ktorých je poľnohospodárske využitie obmedzené.