Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Rekonštrukciou verejného osvetlenia znižuje Zázrivá spotrebu elektriny

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Osvetľovacia sústava v obci bola podľa slov starostu zastaraná a opotrebovaná.

Zázrivá 2. februára (TASR) - Odstránenie havarijného stavu verejného osvetlenia, zvýšenie bezpečnosti na miestnych komunikáciách a chodníkoch, zvýšenie estetického vzhľadu obce, zníženie spotreby elektrickej energie - aj to sú výhody, ktoré dosiahla rázovitá oravská obec Zázrivá rekonštrukciou verejného osvetlenia. Investičnú akciu, ktorá si vyžiadala takmer 700.000 eur, realizovali s podporou Európskej únie v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

Rekonštrukcia verejného osvetlenia zabezpečí úsporu finančných nákladov na prevádzku, a taktiež na údržbu. Úspora umožní zavádzanie energeticky nenáročného osvetlenia aj vo verejných budovách. "Zaviedli sme také prvky osvetľovacej sústavy, ktoré zaistia odstránenie nežiaducich svetelných emisií. V rámci projektu sme vymenili 313 existujúcich svietidiel za nové osadené LED reflektory s vysokým svetelným tokom, doplnili sme 182 nových svietidiel a káblovú trasu vodiča osvetlenia, tiež desať rozvádzačov s výzbrojou a nainštalovali sme systém regulácie intenzity osvetlenia," vysvetlil pre TASR starosta obce Matúš Mních s tým, že pomocou vzdialeného dispečingu teraz môžu verejné osvetlenie riadiť a monitorovať.

Osvetľovacia sústava v obci bola podľa slov starostu zastaraná a opotrebovaná. "Rozvádzače boli značne poškodené koróziou a nespĺňali požadované kritériá. Betónové stožiare boli v podstate použité v rámci celého osvetlenia, až na niekoľko oceľových podperných bodov, ktoré bolo nutné vymeniť," opísal. Výraznými nedostatkami verejného osvetlenia pred obnovou tiež boli veľká vzdialenosť od vozovky, zlé smerovanie alebo umiestnenie svietidla, zapojenie sústavy bez regulačných prvkov a nemožnosť ich dodatočnej inštalácie. "Nevyhovujúci stav stupňoval problémy s bezpečnosťou na miestnych komunikáciách a chodníkoch, ktoré sú miestami v zlom technickom stave, a taktiež s kriminalitou a vandalizmom. Tiež obmedzoval rozvoj cestovného ruchu a znižoval estetický vzhľad obce," dodal Mních.