Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

RIMAVSKÁ SOBOTA: V múzeu otvorili výstavu biblií

Bez popisu Foto: TASR

Výstavu biblickej literatúry a kníh pre deti pod názvom Biblie našich predkov otvorili dnes v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote (GMM).

Rimavská Sobota 23. marca (TASR) – Výstavu biblickej literatúry a kníh pre deti pod názvom Biblie našich predkov otvorili dnes v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote (GMM). Návštevníci si vystavené knihy môžu prezrieť do 30. apríla.

„Výstava je prezentovaná v dvoch zložkách. Prvou sú biblie, kancionály a rôzna náboženská literatúra. Druhou zložkou expozície sú rozprávkové knihy, ktoré sú vystavené vo vitrínach múzea ako odkaz zberateľskej činnosti,“ uviedla Milica Bojnová z Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote, ktorá expozíciu prezentuje v spolupráci s GMM. Ako ďalej spomenula, rozprávkové knihy majú pre región osobitý význam aj z dôvodu, že najväčším zberateľom slovenských rozprávok bol Pavol Dobšinský, ktorý pôsobil ako evanjelický farár v neďalekých Drienčanoch.

Na zbierke biblií a ostatnej prezentovanej literatúry sa podieľali učitelia, farári okolitých farností i cirkevné zbory Rimavského seniorátu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

„Chceme sa tiež poďakovať rodinám našich žiakov, ktorí ochotne požičali literatúru zo svojich rodinných zbierok,“
uzavrela Bojnová.