Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Rybársky revír na Liptove devastujú premnožení predátori

Veľká volavka biela sa kŕmi na jazere, archívna snímka Foto: TASR

Tie doslova devastujú už aj tak ohrozené stavy zarybnených tokov.

Liptovský Mikuláš 24. mája (TASR) – Liptovskomikulášski rybári, ktorí obhospodarujú 78-kilometrový revír na Váhu a jeho prítokoch, dlhodobo upozorňujú na premnoženie predátorov, najmä vydier, kormoránov a volaviek. Tie podľa nich doslova devastujú už aj tak ohrozené stavy zarybnených tokov.

„Pred pár dňami sme si pripomenuli 70. výročie založenia našej organizácie. Klobúk dole pred našimi predchodcami, lebo ich začiatky boli veľmi ťažké. Aj preto nás trápi súčasná situácia,“ uviedol pre TASR predseda 1000-člennej Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Liptovskom Mikuláši Ján Čáni.

Napriek nákladnému zarybňovaniu sa stavy pstruha a lipňa pohybujú podľa neho v červených číslach. „Ročne investujeme do zarybňovania viac ako 50.000 eur, rýb by malo byť dosť, ale predátori nám robia obrovské škody. Mrzí nás, že v tomto probléme nevieme nájsť pochopenie u ochranárov prírody,“ skonštatoval.

„Ak sa včas neprijmú zásadné opatrenia a stavy premnožených nenásytných predátorov sa nezačnú regulovať, ryby vymiznú z našich vôd, hoci vďaka každoročnému zarybňovaniu by ich mal byť dostatok,“ dodal Čáni s tým, že mnoho liptovských rybárov púšťa aj preto ulovené ryby vzápätí späť do vody.