Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

SDKÚ-DS upozorňuje na uzavretie lôžkovej časti OAIM v Žiline

Ilustračné foto. Foto: TASR- Martin Baumann

Hovorkyňa FNsP Žilina zdôraznila, že ide o dočasné opatrenie.

Žilina 30. januára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline uzatvoria v nedeľu 31. januára od 18. hodiny lôžkovú časť Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Na základe listu riaditeľa žilinskej nemocnice Ivana Mačugu vedeniu Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Žilina na to dnes upozornila SDKÚ-DS s tým, že môže dôjsť k ohrozeniu životov a zdravia akútnych pacientov.

Podľa SDKÚ-DS riaditeľ žilinskej nemocnice odporúča pacientov transportovať do iných, vzdialenejších nemocníc a vzhľadom na závažnosť situácie vo väčšej miere využívať prepravu pacientov vrtuľníkmi. "Žilinská nemocnica sa pre nezvládnutú situáciu s výpoveďami zdravotníkov a sestier stáva nefunkčnou. OAIM je totiž srdcom každej fungujúcej nemocnice. Životy akútnych pacientov sú závislé od bezproblémového fungovania tohto oddelenia. Vedenie rezortu zdravotníctva a zdravotníci majú ešte celý deň na to, aby si sadli za rokovací stôl a dohodli sa na zlepšení ich postavenia v nemocniciach. Nečakajme, kým niekto príde o život," uviedol expert SDKÚ-DS pre zdravotníctvo Valerián Potičný.

Hovorkyňa FNsP Žilina Viera Jurčiová potvrdila uzatvorenie lôžkovej časti OAIM, pričom zdôraznila, že ide o dočasné opatrenie. "Na oddelení Urgentného príjmu bude v prevádzke recepcia, resuscitačná časť, chirurgická, traumatologická a internistická ambulancia. Expektačná časť Urgentného príjmu je zabezpečená na JIS chirurgickej, traumatologickej a koronárnej JIS. V súvislosti s dočasným uzavretím lôžkovej časti OAIM je dohodnutá spolupráca s okolitými nemocnicami - Univerzitnou nemocnicou Martin, Kysuckou nemocnicou s poliklinikou v Čadci, Dolnooravskou nemocnicou v Dolnom Kubíne, Vojenskou nemocnicou v Ružomberku, Nemocnicou s poliklinikou v Považskej Bystrici a Nemocnicou s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši," informovala Jurčiová.