Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Meteorológovia varujú pred búrkami aj prívalovou povodňou

Výstraha SHMÚ. Foto: SHMÚ

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.


Bratislava 12. augusta (TASR) - Meteorológovia varujú pred búrkami s krúpami, ktoré sa môžu vyskytnúť na strednom a severnom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pre Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica a Brezno.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach je možný aj výrazný, no prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov či zatápanie pivníc a podchodov.

SHMÚ zároveň varuje na západnom a východnom Slovensku pred silným vetrom, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Vysoké teploty môžu zas potrápiť okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance.

Meteorológovia prostredníctvom sociálnej siete informujú, že vo väčšej časti Slovenska bolo na dnešné poludnie 17 až 25 stupňov Celzia, ale vo väčšej časti východného a miestami aj na juhu stredného Slovenska bolo 26 až 32 stupňov Celzia. V priebehu dnešného popoludnia sa bude podľa SHMÚ postupne ochladzovať aj v tých častiach krajiny, kde bolo na poludnie ešte veľmi teplo.


V okrese Liptovský Mikuláš hrozí prívalová povodeň

V okrese Liptovský Mikuláš hrozí prívalová povodeň. SHMÚ vydal pre túto oblasť výstrahu 2. stupňa.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," informuje SHMÚ. Meteorológovia predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Meteorológovia varujú aj pred výskytom búrok s krúpami na strednom a východnom Slovensku. Pre túto oblasť SHMÚ vydalo výstrahu 2. stupňa. S búrkami môžu byť totiž spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu. Západ a východ krajiny môže potrápiť aj silný vietor, juhovýchod horúčavy.