Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

SOŠ sv. Jozefa Robotníka funguje v žilinskom Saleziánskom dome

Na snímke Stredná odborná škola sv. Jozefa Robotníka v Žiline dňa 15. januára 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Žiaci majú v areáli k dispozícii okrem internátu a dielní aj auly, spoločenské miestnosti, ihriská či nádvoria.

Žilina 15. januára (TASR) - Stredná odborná škola (SOŠ) sv. Jozefa Robotníka v Žiline funguje od roku 1991 v Saleziánskom dome, ktorý postavili v roku 1937. Saleziáni ho využívali do roku 1950 a opäť od roku 1989.

"Poslaním našej školy je slúžiť žiakom od 15 do 20 rokov prostredníctvom celej našej výchovnej komunity. V chúlostivom období, keď sa dá veľmi ľahko skĺznuť, ale kde sa dá aj vystavať pevný charakter. Štýlom výchovy, ktorý nám tu nechal don Bosco. To znamená, preventívny štýl výchovy, ktorý predpokladá našu prítomnosť medzi nimi. A skôr predchádzať porušeniu, ako ho potom stíhať," povedal riaditeľ SOŠ Igor Pecha.

Na snímke študenti počas praktickej výučby na Strednej odbornej škole sv. Jozefa Robotníka v Žiline dňa 15. januára 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Školu podľa neho navštevuje zhruba 350 žiakov. "Don Bosco vždy chcel mať pre žiakov školu, aby ich mohol vychovávať a poskytnúť im zázemie. Máme internát, v ktorom býva 95 žiakov. Zámočnícke dielne, kde sú všetky autoprofesie, autoelektrikársku, autolakovnícku a automechanickú dielňu. Máme pekne vybudovanú stolársku dielňu a štúdio pre grafikov digitálnych médií, v ktorom sa učia pracovať so základnými grafickými programami, fotiť, kamerovať, strihať a nahrávať zvuk," doplnil Pecha.



Žiaci majú v areáli SOŠ k dispozícii okrem internátu a dielní aj auly, spoločenské miestnosti, ihriská či nádvoria. "Veľký dôraz dávame okrem vzdelávania aj na výchovu. Žiakov vedieme k športu, musia vedieť vytvárať dianie, animovať určitú skupinku, vedieť vystupovať. Kurz slušného správania a tancovania robíme s družobnou školou - pedagogickou a sociálnou akadémiou v Čadci. No a popri tom nesmie byť menšia ich odbornosť. Vzdelávanie aj výchova majú u nás rovnakú prioritu," zdôraznil riaditeľ SOŠ sv. Jozefa Robotníka.

O absolventov SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline majú firmy záujem


Strednú odbornú školu (SOŠ) sv. Jozefa Robotníka v Žiline navštevuje zhruba 350 žiakov v odboroch automechanik, autoelektrikár, autolakovník, autokarosár, stolár, murár a grafik digitálnych médií.

Podľa riaditeľa školy Igora Pechu získavajú žiaci profesionalitu predovšetkým počas prvých troch rokov, po ktorých dostanú výučný list. "Spoločnosť žiaka veľmi tlačí do maturitných odborov. Ale väčšia efektivita je, keď si najskôr urobí tri roky, je vyučený a potom si urobí maturitu. Naši absolventi to veľmi zužitkujú, keď idú do firiem a chcú ich využiť ako stredný manažment. Náš bývalý žiak už nielen o tej veci vie, ale vie to aj urobiť. A to je jeho veľký kredit, že si prejde tým 'baťovským' systémom. Vie to urobiť, vie o tom porozprávať, vie to vysvetliť zákazníkovi," povedal Pecha.

"Aktívne už 15 rokov spolupracujeme s vyše dvadsiatimi regionálnymi firmami v rámci auto profesií, s 15 firmami v rámci odboru grafik digitálnych médií a v rámci stavebných odborov so šiestimi firmami v stolárstve a murárstve. Rátajú s nami a našich žiakov radi zamestnávajú. A bývalí žiaci, s ktorými sme začínali pred pätnástimi rokmi, dnes majú na starosti našich žiakov vo firmách, kde chodia na prax," uviedol riaditeľ SOŠ sv. Jozefa Robotníka.



Podotkol, že škola sa snaží zo žiakov vychovať nielen dobrých odborníkov, ale aj charakterných ľudí. "Je to spätná väzba od niektorých majiteľov firiem, ktorí prosia, pripravte mi charakterného človeka. Možno je kríza našej spoločnosti na úrovni charakteru, nie na úrovni odbornosti. Odbornosť si firmy dokážu doplniť, niekedy ťažšie doplnia charakterovú vlastnosť," zdôraznil Pecha.

Z päťdesiatich zamestnancov školy je 38 pedagogických. "Majstri sú skoro všetci naši bývalí absolventi, máme aj absolventov, ktorí si urobili vysoké školy a teraz u nás učia. A medzi týmito všetkými nás pôsobí sedem saleziánov - ľudí, ktorí sú rehoľníci a sú viac-menej na plný úväzok pre výchovu a vzdelávanie. Chceme našim mladým slúžiť prostredníctvom pripravených pedagógov, preto sa snažíme na úrovni prípravy, vzdelávania a formácie. Don Bosco chcel byť vždy na čele pokroku a toto je našim motorom, napredovať v týchto veciach," uzavrel riaditeľ SOŠ sv. Jozefa Robotníka.

V SOŠ sv. Jozefa Robotníka školili prvých zamestnancov automobilky Kia


Stredná odborná škola (SOŠ) sv. Jozefa Robotníka v Žiline spolupracuje v rámci duálneho vzdelávania aj s automobilkou Kia. "Kým nemali vybudované školiace stredisko, oslovili nás, či by sme im pomohli v zaškoľovaní prvých odborných pracovníkov. Kurzy prvých pracovníkov pre Kiu boli u nás v rámci autolakovania a motorárov. V našich priestoroch potom zaškoľovali aj technický personál," pripomenul riaditeľ SOŠ Igor Pecha.

Doplnil, že v automobilke momentálne praxujú žiaci z odboru autolakovník. "Je to veľmi špecifická činnosť, ktorú nenájdeme v žiadnom servise. Počas druhého a tretieho ročníka sa tam vystriedajú všetci naši autolakovníci, aby mali skúsenosť s prvovýrobou," uviedol Pecha.

Na motiváciu žiakov podľa neho využívajú rôzne súťaže. "V autoopravárenskom odbore beží zhruba 20 rokov celoslovenská súťaž Autoopravár junior. V prvom kole sa v rámci celého Slovenska prihlási vyše 1000 žiakov a postupne sa to selektuje až do finálovej dvanástky. Za posledných 15 rokov sme vždy boli vo finálovej dvanástke a asi iba jeden rok sme sa neumiestnili na prvých troch priečkach," povedal riaditeľ školy.

Na snímke študenti počas praktickej výučby v stolárskej dielni - ručnej na Strednej odbornej škole sv. Jozefa Robotníka v Žiline dňa 15. januára 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Víťazom súťaže je aj bývalý žiak školy a momentálne majster odbornej výchovy pre odbor automechanik opravár Anton Kutliak. "Je to súťaž zameraná na odbor automechanik, elektrikár a lakovník. V kategórii mechanik som sa zúčastnil vo finále a uspel som. Súťaž má v rámci autoopravárenstva cveng a vďakabohu pokračuje ďalej," dodal Kutliak.

Naspäť do SOŠ sv. Jozefa Robotníka ho priviedla ponuka zo školy v roku 2010. "Najskôr na zahraničný pobyt. Vidieť, ako fungujú iné školy v Taliansku, a potom aplikovať ten systém na Slovensku. Roky v škole boli veľmi pozitívne a prežíval som ich naplno. Bol som ubytovaný na internáte, takže som tu trávil celé týždne a bol to taký druhý domov. Prostredie bolo žičlivé na odborný, ale aj osobnostný vývoj a človek sa rozvíjal komplexne. Od odborníka, cez divadelníka až po turistu," uzavrel Kutliak.