Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Nocľahárne pre bezdomovcov na Orave nemajú naplnené kapacity

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Andrej Galica

Arktické noci môžu bezdomovci za symbolický poplatok prečkať v nocľahárni v Dolnom Kubíne či Námestove, obidve majú k dispozícii niekoľko voľných miest.

Dolný Kubín 10. januára (TASR) - Služby nocľahární na Orave využívajú ľudia bez trvalého prístrešia aj počas krutých zimných dní minimálne. Arktické noci môžu bezdomovci za symbolický poplatok prečkať v nocľahárni v Dolnom Kubíne či Námestove, obidve majú k dispozícii niekoľko voľných miest.

Služby dolnokubínskej nocľahárne s 12 posteľami pravidelne využíva päť ľudí bez domova. "Počas najväčších mrazov, od 5. januára do 9. januára sme poskytli 25 nocľahov pre piatich klientov," povedala pre TASR vedúca odboru sociálnych vecí a rodiny na tamojšom mestskom úrade Jana Mazalánová. Radnica sa podľa nej snaží bezdomovcov ochrániť najmä preventívnou terénnou sociálnou prácou. "V nepriaznivom počasí vykonávame obhliadky miest, kde sa zvyknú občania bez prístrešia zdržiavať. Snažíme sa im dohovoriť, aby najmä v tomto mrazivom období využívali nocľaháreň," doplnila.

V námestovskej nocľahárni, rovnako s kapacitou 12 miest, prespáva v týchto dňoch osem ľudí. "Počet klientov je stály. Keď začiatkom roka klesli teploty, nezaznamenali sme žiadny nárast. Myslím si však, že počet tých bezdomovcov v okolí nie je vysoký. Zvyknú odchádzať do väčších miest, kde ich ľudia nepoznajú. Možnosť získať brigádu alebo prostriedky na prežitie je tu pre nich veľmi nízka," skonštatovala Mária Kondelová, riaditeľka Centra sociálnych služieb Námestovo, ktoré v meste prevádzkuje nocľaháreň. V zimnom období tu môžu ľudia bez prístrešia zotrvať od 16.00 do 8.00 h.

V Trstenej a Tvrdošíne nocľahárne nie sú zriadené. "Žiadnu ani neplánujeme otvoriť. Bezdomovcov sa nám vďaka dobrej spolupráci darí umiestňovať do zariadenia v Kláštore pod Znievom. Už sme ich tam postupne umiestnili päť až sedem. Orava je súdržná a rodinne zameraná, možno aj preto je tu oproti iným oblastiam Slovenska menej ľudí bez strechy nad hlavou," vysvetlila vedúca oddelenia vnútornej správy a sociálnych vecí na mestskom úrade v Trstenej Ľudmila Kostolná.