Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Novým starostom Jánošíkovho rodiska sa stal Milan Laurenčík

Foto: TASR/ Radovan Stoklasa

Mená starostov poznajú aj v štyroch obciach Prešovského kraja či v obci Zlaté Klasy, okres Dunajská Streda.

Terchová 26. januára (TASR) – Podľa zverejnených neoficiálnych výsledkov doplňovacích volieb sa novým starostom Terchovej stal v konkurencii ďalších troch kandidátov nominant SaS a bývalý poslanec NR SR Milan Laurenčík. TASR o tom informoval prednosta obecného úradu František Kadaš.

Novozvolený starosta získal 582 platných hlasov, Pavol Krištofík (NEKA) 392, Marián Zajac (KDH, Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS) 359 a Gustáv Noga (PaS) 48. Na voľbách sa zúčastnilo 1385 (44%) z celkového počtu 3182 oprávnených voličov. Bývalý starosta sa počas tretieho funkčného obdobia vzdal mandátu zo zdravotných dôvodov.

„Toto volebné víťazstvo prijímam s pokorou, záväzkom a odhodlaním napĺňať volebný program. Chcem byť dobrým starostom pre všetkých spoluobčanov, aj tých, ktorí ma nevolili. Verím, že nájdem veľa dobrých a schopných ľudí ochotných pomáhať, aby sme Terchovú posunuli o kus ďalej,“ dodal nový starosta.

V 4 obciach Prešovského kraja poznajú starostov

Foto: TASR
V 4 obciach v Prešovskom kraji už poznajú mená nových starostov, ktorých si obyvatelia zvolili v doplňujúcich voľbách v sobotu (25.1.).

V obci Hendrichovce v Prešovskom okrese sa o post starostu uchádzal len jeden kandidát, doterajší zastupujúci starosta Martin Martaus. Ten sa nakoniec stane aj právoplatne zvoleným starostom do najbližších volieb. Volebná účasť v obci bola viac ako 46 percent. Pre TASR to potvrdila predsedníčka miestnej volebnej komisie Mária Martausová.

Vo Vranovskom okrese si nového starostu volili v obci Kvakovce. Tu bola účasť na voľbách viac ako 60-percentná. Obyvatelia obce si za starostu zvolili 49-ročného nezávislého kandidáta Jána Tutka, ktorý získal 117 hlasov z celkového počtu 214 odovzdaných voličských hlasov.

Nový starostom v obci Vyšná Jedľová vo Svidníckom okrese bude podľa úradujúceho starostu Ľuboša Čepana, 26-ročný Miroslav Čepan. Ten získal 52 zo 110 odovzdaných hlasov. Volebná účasť v obci bola takmer 91 percent.

Poslednou obcou, kde v sobotu (25.1.) volili nového starostu, sú Makovce v okrese Stropkov. Tu k volebným urnám prišlo viac ako 80 percent obyvateľov obce zapísaných medzi oprávnenými voličmi. Starostom bude 59-ročný Ján Ďuk, ktorý z celkového počtu 105 odovzdaných hlasov získal 58. TASR o tom informoval predseda obvodnej volebnej komisie Martin Soóša.

Starostom v Z. Klasoch sa stal O. Csicsay

Foto: TASR/Roman Hanc
Starostu si zvolili v sobotu (25.1.) občania v obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda. Po doplňujúcich voľbách uvoľnený post obsadí 34-ročný Ottó Csicsay (SMK-MKP), ktorý doposiaľ zastával funkciu zástupcu starostu. Predbehol tak druhého kandidáta, speváka a muzikanta, 39-ročného Jána Rigóa. Csicsay získal 945 hlasov, dvakrát toľko ako jeho nezávislý proti kandidát. Informoval TASR predseda volebnej komisie Marek Rigó.

Ako povedal, obec s viac ako 3500 obyvateľmi nemala od 1. júla starostu. Pôvodný starosta sa po rôznych konfliktoch s členmi obecnej samosprávy vzdal funkcie. V dvoch okrskoch svoje volebné právo využilo 2749 voličov. "Tentokrát záujem oprávnených voličov bol veľký. K urnám prišlo 54,8 percent oprávnených voličov. Voľby boli bezproblémové, bez rušivých momentov," konštatoval predseda.


Doplňujúce voľby v Košickom kraji už majú víťazov

Na snímke doplňujúce voľby starostu v mestskej časti Košíc Vyšné Opátske 25. januára 2014 .
Foto: TASR/František Iván
Nových starostov si v sobotu (25. 1.) v doplňujúcich voľbách zvolili v Košickom kraji v štyroch obciach a jednej mestskej časti. Volebná účasť v Košickej Belej, Vajkovciach, Vojke, Bačkove a košickej mestskej časti Vyšné Opátske bola nižšia ako v obciach v Prešovskom kraji.

V obci Vajkovce (okr. Košice okolie) kandidoval len jeden uchádzač - doterajší zastupujúci starosta Dušan Gašpar (Smer-SD), ten získal 133 hlasov a účasť na voľbách tu bola 24,4 percentná.

V Košickej Belej (okr. Košice okolie) sa o funkciu uchádzali štyria kandidáti, zvíťazil Jozef Petkáč (KDH), ktorý získal náskok len 17 hlasov pred nezávislým Gabrielom Danielom. K volebným urnám tu prišlo 51,8 percenta zapísaných voličov. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Marta Maková.

Nových starostov si volili aj obyvatelia dvoch obcí v okrese Trebišov. V obci Vojka opätovne kandidoval predchádzajúci starosta Štefan Juhász (Most - Híd), ktorý stratil mandát právoplatným odsúdením kvôli alkoholu za volantom. Novým starostom sa však stal jeho protikandidát a súčasný zastupujúci starosta Ján Kajla (SMK). Získal 167 hlasov, kým Juhász 93.

Podobná situácia bola aj v Bačkove. Tu kandidoval bývalý starosta Ján Kukuruc (nez.), ktorý rovnako prišiel o funkciu kvôli vedeniu motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. „Voliči si však vybrali za nového starostu jeho oponenta Jozefa Nemčíka (Smer-SD), ktorý získal 250 hlasov, kým jeho súper 131,“ povedal predseda Obvodnej volebnej komisie Peter Krajč.

V mestskej časti Košíc Vyšné Opátske sa o funkciu starostu uchádzali traja kandidáti. Vyhral nezávislý Viktor Mikluš. Dôveruje mu 241 z 554 voličov, ktorí sa zúčastnili na doplňujúcich voľbách. Volebná účasť tu len tesne prekročila hranicu 35 percent.