Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ: Brány vám otvoria tieto inštitúcie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na návštevníkov čaká bezplatná prehliadka muzeálnych expozícií, premietania, prednášky a besedy.oc prinesie zaujímavosti z prírody.

Tatranská Lomnica 17. mája (TASR) - Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa zapoja aj Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) so svojou Výskumnou stanicou a Múzeom TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Na návštevníkov v sobotu (20.5.) čaká bezplatná prehliadka muzeálnych expozícií, premietania, prednášky a besedy.

Súčasťou tretieho ročníka podujatia bude aj Deň fascinácie rastlinami. "Je to medzinárodný projekt, ktorého cieľom je priblížiť fascinujúci svet rastlín, ich význam, možnosti využitia a taktiež dôležitosť výskumu a objavovania ešte nepoznaného v rastlinnej ríši. Rozhodli sme sa do neho zapojiť predovšetkým preto, aby si ľudia uvedomili význam rastlín vo svojom živote," vysvetlila botanička Štátnych lesov TANAP-u Zuzana Homolová.

Odborníci návštevníkov zasvätia nielen do botanického, ale aj lesníckeho a zoologického výskumu, priblížia im škodcov lesa či spôsoby preparácie živočíchov. Zoznámia sa však aj s minerálmi a spôsobmi záchrany v horách, chýbať nebudú ani hry a tvorivé dielne pre deti.

"O 15.30 h sa so svojím vystúpením predstavia žiaci miestnej základnej umeleckej školy, o 16.30 h zaznejú signály lesničiarov, na 17.00 h je naplánovaná prednáška botaničky Zuzany Kyselovej na tému Malebná kvetena," priblížila program koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová. O 18.00 h bude mať premiéru snímka lesníka Pavla Kráľa s názvom Príroda v dobrých rukách, o 19.00 hodine dostanú priestor speleológovia z Jaskyniarskej skupiny Spišská Belá. Na otázky návštevníkov budú odpovedať aj pracovníci Parazitologického ústavu SAV v Košiciach, pozvanie prijali takisto i včelári z podhoria a Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorí si pripravili praktickú ukážku života včiel a práce včelára.

Múzeum bude otvorené do 22.00 h.

Košice zoznámia návštevníkov s osobnosťami mesta



Noc múzeí a galérií tento rok predstaví Košice v netradičnom šate – očami slávnych umelcov a vynálezcov, ktorí sa svojimi úspechmi zapísali do dejín mesta. Osem inštitúcií si pre návštevníkov pripravilo pestrý program, ktorý ulahodí fanúšikom dejín, umenia či techniky.

V sobotu (20.5.) od 17.00 h až do polnoci sa tak môžu záujemcovia tešiť na výstavy malieb, fotografií či vynálezov, ako aj na ďalšie sprievodné podujatia. Informovala o tom dnes organizácia Košice - Turizmus.



Východoslovenské múzeum (VSM) poteší možnosťou navštíviť dobovú lekáreň, pozrieť si, ako funguje kníhtlač či nájsť 145 motýľov. Tento počet pripomína výročie založenia tohto múzea. Podávať sa bude aj pivo "Múzejná 14,5-ka", uvarené špeciálne na túto príležitosť. Večerom bude sprevádzať niekoľko osobností – z košických to budú vodca protihabsburského povstania František II. Rákoci či známy kat Mikluš.



Slovenské technické múzeum (STM) predstaví autorskú výstavu fotografií Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie, zoznámi návštevníkov so zakladateľmi strojárstva v Košiciach - rodinou Poledniakovcov, v Múzeu letectva predstaví zreštaurované lietadlo Messerschmitt Bf 109G a počas noci otvorí štyrikrát Planetárium.



Východoslovenská galéria (VSG) bude prezentovať diela ilustrátora detských kníh Vincenta Hložníka, nosnou témou budú kone, ktoré rád zobrazoval. Deti si budú môcť jedného vyzdobiť, naučiť sa reštaurovať, aj vytvoriť si interaktívne bábky. V Múzeu Vojtecha Löfflera pripravili výstavu Ars cassoviensis z malieb košických výtvarných umelcov. Už tradičný tam bude tvorivý ateliér, divadelné predstavenie Eduard a jeho zázračná cesta, premietanie filmov o košických výtvarníkoch či hudobné vystúpenia.



Detská historická železnica ponúkne komentované jazdy so sprievodcom Zoltánom Balassom. Do nočného programu sa zapájajú aj Galéria Alexandra Eckerdta, Odevný ateliér Júlie Zelenej a Steel Park. Kompletná ponuka je dostupná na webovej stránke www.visitkosice.org, alebo na Facebooku pod názvom Košická noc múzeí a galérií.

Noc múzeí a galérií otvorí v Trnavskom kraji dvanásť inštitúcií



Dvanásť múzeí a galérií v Trnavskom kraji otvorí v sobotu 20. mája svoje brány počas už 13. ročníka podujatia, ktoré predstavuje tieto kultúrne inštitúcie v trochu inom svetle. Popri svojich výstavách a expozíciách vpustia počas Noci múzeí a galérií návštevníkov aj do svojho zákulisia a pripravujú aj kultúrny program. Otvorené budú do neskorých večerných hodín.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja bude otvorených osem kultúrnych stánkov. Medzi nimi Západoslovenské múzeum v Trnave pozýva aj na bábkové divadlo a potulku Trnavou na dobových pohľadniciach, trnavská Galéria Jána Koniarka pripravila okrem otvorených výstav tiež koncert Katky Koščovej. V Piešťanoch Balneologické múzeum Imricha Wintera predstaví projekt Život pri rieke / Rieka Váh a voda v živote človeka, najnovšie archeologické nálezy a uskutočnia sa aj tvorivé dielne s folklórnou tematikou. Otvorené bezplatne pre verejnosť budú aj Vlastivedné múzeum v Hlohovci, Záhorské múzeum v Skalici, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, tiež Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede a Vlastivedné múzeum v Galante.

Na archívnej snímke neskorobarokový kaštieľ v Senici, k torom sídli Záhorská galéria.
Foto: TASR - Milan Soukup


Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré je súčasťou Slovenského národného múzea (SNM), umožní nahliadnuť do bežne neprístupných častí bývalého koncentračného a pracovného tábora a absolvovať prehliadku expozícií s odborným výkladom, Mestské múzeum v Seredi v bastióne kaštieľa pozýva na vystúpenia rytierov tovarišstva Tostabur.

Kaštieľ v Dolnej Krupej, ktorý patrí pod Hudobné múzeum SNM, okrem iného predstaví sídlo rodiny Brunsvikovcov a Chotekovcov a jeho sedem divov a pripomenie prítomnosť skladateľa Ludwiga van Beethovena. Vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany si záujemcovia môžu pozrieť vystavené lietajúce stroje, zbrane a zoznámiť sa aj s činnosťou klubov vojenskej histórie.

Nová Baňa sprístupní radnú sieň v Pohronskom múzeu



Špeciálny program pri príležitosti medzinárodnej akcie Noc múzeí a galérií 2017 pripravilo aj Pohronské múzeum v Novej Bani. Návštevníkov čaká v sobotu 20. mája prehliadka expozícií a výstav obohatená o kultúrny program.



Jana Potocká z múzea informovala, že o 18.00 h sa program začne hrou O lenivom Tónovi v podaní literárno-dramatického odboru Základnej umeleckej školy v Novej Bani. Po nej bude nasledovať o 20.00 h prednáška s názvom Zväz stredoslovenských banských miest.

Počas celého podujatia si budú môcť návštevníci prezrieť nielen expozície, ale aj aktuálne výstavy - Čaro grafických techník a Fľaše trpezlivosti. Múzejníci v sobotu sprístupnia aj radnú sieň s unikátnymi nástennými maľbami z 18. storočia.

V Liptovskom Mikuláši sa predstavia tri kultúrne inštitúcie



Priaznivci kultúry, umenia a histórie môžu v Liptovskom Mikuláši počas 13. ročníka podujatia Noc múzeí a galérií spoznať v trochu inom svetle tri kultúrne inštitúcie. Svoje brány návštevníkom v sobotu 20. mája otvorí Múzeum Janka Kráľa (MJK), Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa (LGPMB) a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ).

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa, ilustračné foto.
Foto: TASR - František Iván


"Noc v múzeu sa bude niesť v duchu spomienky na našu titulárnu osobnosť, teda básnika Janka Kráľa, ktorého 195. výročie narodenia sme si tento rok pripomínali. Súčasťou pestrého programu budú inscenované výjavy Príbelskej vzbury, rôzne historické hádanky či tvorivé dielne," povedal pre TASR riaditeľ MJK Jaroslav Hric. Doplnil, že návštevníci sa budú môcť odfotiť v dobovom fotoateliéri.

SMOPaJ láka na noc plnú záhad, prekvapení, poučenia i zábavy s názvom Nové tajomstvá starého kláštora. "Veľkú zábavu určite zažijú deti pri zostupe jaskyniarskym rebríkom priamo do speleologickej expozície, kde budú môcť zisťovať, aké záhady skrývajú jaskyne, vyskúšať si odvahu pri preliezaní plazivky, zoznámiť sa s karbidkou či odhaľovať tajomstvá farieb dúhy i minerálov. Zahrajú sa na zvieracích detektívov a vyskúšajú si prácu paleontológov. Bude s nami aj víla Soldanelka či záhadný mních," vymenovala riaditeľka Dana Šubová.

Program v LGPMB začne stretnutím s múzami, ktoré budú návštevníkov sprevádzať počas celej interaktívnej prehliadky. Svoje umenie predvedú street artisti Peter Benko a Marko Černý. "Neskôr sa vydáme po stopách umelca Erika Bindera a uvidíme živý obraz Zuzany Pákovej. Pripravené sú aj tvorivé dielne. Poslednou zastávkou je vytvorenie autorskej stopy, kedy návštevníci už sú hotoví umelci a na stene galérie nám zanechajú svoj obraz," ozrejmila Andrea Kapráliková, galerijná pedagogička LGPMB.

Noc múzeí a galérií bude aj v tomto roku bystricko-zvolenská



Aj v tomto roku sa spoja bystrické a zvolenské múzeá a galérie, ktoré v tretiu májovú sobotu (20.5.) opäť pripravujú bohatý program počas regionálnej Noci múzeí a galérií v oboch mestách.

"Minulý rok sa nám spoločnými silami podarilo dosiahnuť návštevnosť takmer 6400 ľudí, teraz je naším cieľom toto číslo ešte prekonať," konštatovala Michaela Bučeková z Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Dvere zvolenského Lesníckeho a drevárskeho múzea, Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku, Múzea SNP, Stredoslovenskej galérie (SSG), Stredoslovenského múzea (SSM), Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) - Literárneho a hudobného múzea a Hodinovej veže zostanú otvorené do neskorých večerných hodín, aby privítali svojich návštevníkov a ponúkli im netradičný pohľad a zážitky.

Zvolenský zámok
Foto: TASR - Michal Svítok


"Noc v Matejovom dome SSM sa bude niesť v znamení klenotov a božstiev, v Thurzovom dome sa návštevníci dozvedia o klenotoch ukrytých za múrmi múzea, náboženských kultoch či prenasledovaní kvôli viere a v Tihányiovskom kaštieli zasa odhalia tajomstvá vesmíru a klenoty nočnej oblohy. V ŠVK je pripravená marionetová rozprávka, divadelné predstavenie a výroba papierových divadelných bábok či koncert gitaristu a hudobného skladateľa Mira Pazderu. Už tradične môžu záujemcovia navštíviť aj Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove alebo Pamätnú izbu Pavla Tonkoviča v Podkoniciach," priblížila Bučeková.

SSG láka návštevníkov na piknik do Skuteckého záhrady, prehliadku expozície pre deti a dospelých, tvorivé dielne a prezentáciu nových diel v zbierke galérie. Múzeum SNP ponúkne zasa ukážky modelárov a Klubov vojenskej histórie, poľnú nemocnicu, koncert Jiřího Vondráka a najmä dobrodružnú cestu Pamätníkom SNP a skanzenom ťažkých bojových zbraní s plnením zaujímavých tematických úloh. Bohatý program ponúkajú i zvolenské kultúrne inštitúcie.

Podľa Bučekovej za symbolické vstupné jedno euro (okrem detí do šesť rokov a ZŤP) získajú ľudia nielen vstupy do všetkých zapojených múzeí a galérií, ale i výstup na Hodinovú vežu na banskobystrickom Námestí SNP. Opečiatkovaná vstupenka navyše platí aj ako lístok na cestu špeciálnym vlakom vypraveným medzi Zvolenom a Banskou Bystricou len pri tejto príležitosti. Pasažierov tiež oprávňuje na bezplatnú prepravu MHD v oboch mestách na spiatočnej ceste domov v čase od 16.00 h do 24.00 h.

V múzeách a galériách PSK sa bude ponocovať



Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja budú počas soboty 20. mája otvorené do neskorých večerných hodín. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

V Krajskom múzeu v Prešove sa začne sobotňajší program o 14.00 h tvorbou plagátu Noc múzea a fotografovaním sa v ráme. Pre návštevníkov je pripravená škola tanca, spevu, ukážky hry na originálnych hudobných nástrojoch. Dávku tajomnosti ponúka archeologické pátranie po poklade Františka Rákociho či strašidelné večerné prehliadky expozícií. V ponuke je módna prehliadka z čias dávno minulých i rockový koncert kapiel Posledné decembrové dni a Duben v Pešti.

Vo Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou organizátori pripravili ponor nielen do nedávnej histórie šľachticov, ale dokonca do staršej doby kamennej. V archeoparku sa bude opravovať stan z kožušín, štiepať kameň, rozkladať oheň, piecť zajac v jame či opracovávať drevo kamenným nožom za zvukov pravekej hudby. O pár storočí ďalej sa posunie v čase tamojší kaštieľ. V talóne sú komentované prehliadky Medzianskeho hrádku, koncert vážnej hudby, rozprávanie o rode Dessewffy i hľadanie pokladu rytiera Johanesa.

Podtatranské múzeum, ktoré je momentálne v rekonštrukcii, pripravilo program v pobočke v Spišskej Sobote, kde zároveň otvoria letnú sezónu. Lákadlom je výstava modelov Lego, ale i tatranský Omnibus, architektonické dominanty európskych a svetových miest či vláčik pre najmenších. Pracovníci múzea ponúkajú moderované prehliadky expozícií a historického námestia Spišskej Soboty.

Ľubovnianske múzeum stavilo na zážitkový príbeh uhorskej rodiny Raiszovcov, ktorá žila na hradnom panstve v 19. storočí. Dve hodiny pred polnocou odštartuje nočná ohňová show v podaní skupiny historického šermu Bojník.

Kežmarský hrad okrem stálych expozícií dokumentujúcich vývoj Kežmarku ponúka prehliadku automobilových veteránov a prednášku o tajomstvách hrobiek čínskych cisárov. Súčasťou dňa sú aj nočné prehliadky hradu.

Napriek rekonštrukcii sa ponocovať bude aj v Šarišskej galérii v Prešove. Podujatie otvára o 16.00 h divadelné predstavenie pre najmenších a interaktívny program. Na výber sú ukážky reštaurátorských prác, kurátorské sprievody a prehliadky aktuálnych výstav, workshopy, premietanie cestovateľských fotografií i animovaného filmu.

Tatranská galéria v Poprade okrem výstav ponúka tvorivé dielne v spontánnej a skupinovej maľbe, kolážach či voľnej kresbe. Zábavu sľubuje aj obrázkové Človečko, skladanie Maxipuzzle a súperenie v Maxipexese. Program uzavrie divadelné predstavenie.

Šarišské múzeum v Bardejove v piatok 19. mája ponúka večernú prehliadku expozície ikon a ukážky z priebehu reštaurátorských prác. Na nedeľu 21. mája pripravili múzejníci tvorivé dielne zamerané na hrnčiarske remeslo.

Najbližšia nedeľa bude výnimočná aj vo Vihorlatskom múzeu v Humennom. Renesančný kaštieľ ponúka historické expozície, výstavy i vystúpenie mužskej speváckej skupiny Rusinija. V skanzene predstavia tradičné remeslá, jazdu na koňoch a program doplní pravoslávna bohoslužba v kostolíku sv. Michala Archanjela. Koná sa tu aj 4. ročník rusínskeho festivalu.