Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Tatrách je mierne a vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR /HZS

Uvoľnenie lavín naďalej reálne hrozí predovšetkým pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky extrémne strmých južne a východne svahov.

Liptovský Hrádok 17. januára (TASR) – V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách pokleslo na malý 1. stupeň. TASR o tom informoval vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Uvoľnenie lavín naďalej reálne hrozí predovšetkým pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky extrémne strmých južne a východne svahov. Naviaty sneh vo forme rozmerných dosiek a vankúšov zvyšuje lokálne lavínové nebezpečenstvo výraznejšie aj v záveterných žľaboch.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou polooblačno až zamračené, ojedinele hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4 do +3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal prudký vietor v nárazoch silou mohutnej víchrice s rýchlosťou ako 100 km/h. V uplynulých hodinách napadlo iba ojedinele do 1 cm nového snehu.

Snehová pokrývka je rozmiestnená veľmi nerovnomerne. Najmä severne orientované svahy a mnohé miesta na horských hrebeňoch sú vyfúkané až na tvrdý zľadovatený či skalnatý podklad. Miestami aj viac ako jeden a pol metra previateho snehu na tvrdom podklade je na južne a východne orientovaných svahoch.