Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Transparency International Slovensko predstavila ročný audit ŽSK

Žilina, centrum. Foto: Pozicovnabicyklov.sk

„Veľmi ma teší, že z auditu nevzišlo niečo ako porušovanie nejakých postupov," uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja.

Žilina 4. júna (TASR) – Transparency International Slovensko (TIS) ponúkla Žilinskému samosprávnemu kraju (ŽSK) po jednoročnom audite viac ako 80 odporúčaní v 18 oblastiach, ktoré hodnotilo osem expertov. Na tlačovej konferencii o tom dnes na pôde Úradu ŽSK informoval riaditeľ TIS Gabriel Šípoš.

„Veľmi ma teší, že z auditu nevzišlo niečo ako porušovanie nejakých postupov, alebo, nebodaj, že sa v našom samosprávnom kraji, či už na úrade alebo v organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti robí niečo netransparentne. A na to chceme nadviazať, aby sme to na základe odporúčaní robili možno ešte transparentnejšie. A otvorenejšie pre ľudí,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Odporúčania po audite prvého samosprávneho kraja na Slovensku sa podľa Šípoša týkali oblastí transparentnosti a pravidiel. „Pre nás je dôležitá transparentnosť a pravidlá. Aby pravidlá boli rovnaké pre všetkých a jednotné. A myslím si, že v tomto sme odporúčania aj nastavili. A budem veľmi zvedavý, ako sa úradu s nimi podarí popasovať. Môže to trvať možno rok, dva a budem veľmi rád, ak väčšina týchto opatrení naozaj prispeje aj k lepšiemu vzťahu občanov k ŽSK,“ uviedol riaditeľ TIS.

Zdôraznil, že v oblasti transparentnosti by mal občan dostať napríklad všetky informácie o tom, ako sa prijímajú zamestnanci, kedy sa vyhlasujú súťaže, konania, aké sú pravidlá. „A nakoniec, kto vyhral a prečo. Aby tieto informácie boli dostupné, ideálne na internete a mohol si to pozrieť naozaj ktokoľvek. Veľmi dôležitá je kontrola politikov. Vyššie územné celky sú relatívne málo populárne u občanov, zhruba 20 percent ľudí chodí na voľby. Čiže, pre nás je dôležité aj vtiahnuť občanov do rozhodovania. Aby sa pozreli na to, ako sa rozhoduje pri rozpočte. Ako fungujú zákazky, aké sú zmluvy. A forma ako to spraviť, je dať občanovi ďaleko ľahšiu možnosť nahliadnuť do práce politikov,“ dodal Šípoš.

Predseda ŽSK doplnil, že na základe auditu bude samosprávny kraj okrem iného zverejňovať rozpočty na internetovej stránke aj stráviteľnejšou formou pre občana. „Často sú veľmi ťažko čitateľné pre bežného občana, pretože sa to riadi podľa zákona. Zároveň budeme zverejňovať každú úpravu rozpočtu, ktorú zastupiteľstvo schváli, aby mohli sledovať dianie aj z finančného hľadiska. Rovnako sa to týka aj domovov sociálnych služieb, kde budeme zverejňovať počet klientov. Aby sme rozptýlili veľakrát pochybnosti, ktoré boli možno niekedy skôr subjektívne podávané a na umiestňovanie klientov sa pozeralo, že to nie je celkom v poriadku,“ podotkol Blanár.

TIS podľa neho pozitívne zhodnotila elektronické obstarávanie, vrátane elektronických aukcií, ktoré ŽSK prevádzkuje niekoľko rokov nielen v úrade, ale aj v rámci organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti. „Za rok 2014 sa elektronického obstarávania zúčastnilo celkovo 1300 subjektov a bolo viac ako 11.400 ponúk od týchto subjektov. Týmto sme ušetrili za rok 2014 asi 2,3 milióna eur. To je rozdiel medzi cenou, ktorá je predpokladaná na základe pravidiel a cenou, ktorá bola vysúťažená,“ vysvetlil predseda ŽSK.

Odporúčania TIS chce ŽSK uplatniť vo všetkých organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. „Pokúsiť sa, aby to každý náš zamestnanec vnímal ako svoju prácu, byť transparentný a otvorený pre občanov. Aby to nebola len záležitosť úradu v Žiline, ale v každej časti nášho kraja. Či už je to nemocnica, domovy sociálnych služieb, kultúrne ustanovizne, naše správy ciest či doprava,“ uzatvoril Blanár.