Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Turčianskych Tepliciach otvoria denný stacionár

Denné stacionáre. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

V dennom stacionári zabezpečia klientom stravovanie, pracovné i záujmové terapie či možnosť chodiť na výlety alebo poznávacie zájazdy.

Turčianske Teplice 24. augusta (TASR) – V centre sociálnych služieb (CSS) Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach už čoskoro pribudne denný stacionár pre desať klientov. "Čakáme už len na registráciu a otvoríme ho. Fungovať bude od 7.00 do 17.00 h," uviedla riaditeľka CSS Eva Hufková.

V dennom stacionári zabezpečia klientom stravovanie, pracovné i záujmové terapie či možnosť chodiť na výlety alebo poznávacie zájazdy. "Samozrejme ponúkame aj všetky ostatné služby, ktoré v našom centre poskytujeme," doplnila riaditeľka CSS Horný Turiec s tým, že v prípade veľkého záujmu zvážia rozšírenie kapacity stacionára.

CSS v Turčianskych Tepliciach má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) po minuloročnom zateplení a výmene okien investoval aj do rekonštrukcie kotolne. "Kompletne sme vymenili vykurovacie telesá, pričom sme vsadili na ekologické riešenie a vytvorili sme tu tiež kombináciu 48 solárnych panelov," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár. Nová technológia je podľa jeho slov úsporná a optimalizuje celé kúrenie.

Obnova vykurovania v CSS Horný Turiec si z rozpočtu ŽSK vyžiadala 404.000 eur. Nákup nových zariadení do práčovne bude stáť ďalších takmer 34.000 eur. "V domove žije viac ako 350 klientov, ktorí denno-denne potrebujú opateru, preto bolo dôležité investovať aj do ďalšieho vybavenia, ako sú sušičky, práčky, nové mangle a iné. Zvyšujeme tak komfort nielen našich klientov, ale aj pracovníkov," ozrejmil Blanár.

"Vďaka rekonštrukcii už dnes šetríme na energiách finančné prostriedky v tisíckach eur. Na plyne by sme mali ročne ušetriť 38.000 až 45.000 kubíkov, na elektrickej energii šetríme mesačne 5000 eur a na vode viac ako 1000 eur," dodala Hufková.