Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

Hrad Likava je toto leto pre návštevníkov uzatvorený

Hrad Likavka. Foto: wikipedia.org

Bralo pod hradom Likava neďaleko Ružomberka sa rozpadá, v súčasnosti tam preto prebiehajú sanačné a stabilizačné práce.

Likavka 20. júna (TASR) - Jedna z dominánt liptovského regiónu je toto leto pre verejnosť úplne uzatvorená. Bralo pod hradom Likava neďaleko Ružomberka sa rozpadá, v súčasnosti tam preto prebiehajú sanačné a stabilizačné práce.

"Sanačné práce sú technicky náročné, realizujú sa v rozdielnych výškach nielen nad prístupovou cestou do hradu, ale po celom obvode hradnej skaly. Technická stabilizácia spočíva vo vrtných prácach, keď môže prísť aj k opadávaniu, prípadne i odvaleniu väčších hornín zo skalnej steny. Pri plnej prevádzke na hrade by to mohlo mať negatívny dosah na návštevníkov hradu, najmä z hľadiska zabezpečenia ich ochrany a zdravia," informuje o tom správca hradu - Liptovské múzeum v Ružomberku na svojej internetovej stránke.

Hrad je pre návštevníkov počas roka bežne prístupný v letnej turistickej sezóne, približne od mája do konca septembra, v závislosti od klimatických pomerov. Ročne ho navštívi niekoľko tisíc ľudí. V tomto roku je však hrad pre práce na skalnom brale úplne uzatvorený.