Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Úbytok Rusov počas Zlatého týždňa nahradili v Liptove Slováci

Na snímke ruskí dovolenkári vystupujú z lietadla Airbus A319 ruskej leteckej spoločnosti Vim Airlines na letisku Poprad-Tatry v Poprade 3. januára 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení sa podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Dariny Bartkovej dokázali veľmi dobre pripraviť.

Liptovský Mikuláš 14. januára (TASR) – Výrazný, takmer polovičný medziročný pokles počtu rusky hovoriacich turistov v liptovskom regióne počas sviatočného prelomu kalendárnych rokov a najmä počas uplynulého tzv. Zlatého týždňa nahradili predovšetkým tuzemskí dovolenkári.

Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení sa podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Dariny Bartkovej dokázali veľmi dobre pripraviť a včas zareagovať na očakávaný výpadok tradičnej klientely spoza východných hraníc, najmä z Ruska a Ukrajiny.

„Viac ako polovicu ubytovacích kapacít obsadili Slováci a výborne im sekundovali Česi a Poliaci,“ kvitovala Bartková s tým, že novým prvkom, určite spôsobeným aj pretrvávajúcim nestabilným počasím, bolo rezervovanie kratších troj-, štvordňových pobytov doslova na poslednú chvíľu.

Kúpele v Lúčkach však objavili Bielorusi. „Zlatý týždeň v Liptove rozhodne nebol ruský. Pozitívom bol dvojnásobný nárast počtu slovenských návštevníkov, ale aj turistov z Česka a Poľska. Za povšimnutie určite stojí, že Liptov a Tatry začínajú objavovať Rakúšania, ktorých sme rátali už na stovky,“ dodala Bartková.