Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

V Belgicku prirovnávajú protirómsky múr v Mouscrone k múru v Košiciach

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa v pondelok v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, upozornil, že slovenské úrady poznajú túto situáciu už niekoľko rokov.

Brusel 19. mája (TASR) - V Belgicku chýba širšia politická diskusia ohľadom Rómov a vôbec o problematike prisťahovalectva v Európe, uviedol v dnešnom rozhovore pre televíznu stanicu RTBF predseda belgickej Ligy pre ľudské práva (LDH) Alexis Deswaef. Ide o jednu z reakcií na opätovný výskyt niekoľkých rómskych rodín zo Slovenska v bruselských parkoch, kde prespávajú.

Belgické médiá si od stredy minulého týždňa všímajú osud niekoľkých rómskych rodín pôvodom zo Slovenska, vrátane 21 detí, ktoré sa po vysťahovaní z charitatívnych prijímacích stredísk ocitli na ulici.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa v pondelok v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, upozornil, že slovenské úrady poznajú túto situáciu už niekoľko rokov.

"My pomáhame všetkým našim občanom, ktorí sa so žiadosťou o pomoc na nás obrátia. Toto nie je ten prípad," skonštatoval Lajčák.

Minister dodal, že ide o skupiny Rómov, ktoré sú na území Belgicka už takmer desať rokov, pričom ide o "pomerne známe tváre". Spresnil, že doteraz sa títo Rómovia, ktorí pre belgické médiá tvrdia, že im nikto nepomáha, neobrátili so žiadosťou o pomoc na slovenské úrady.

"Kedykoľvek sa môžu vrátiť domov. Nemajú status azylanta ani migranta. Dobrovoľne sa kedysi vysťahovali a zvolili si tento spôsob fungovania. Nevidím tu priestor pre slovenskú vládu a pre slovenské inštitúcie, aby sme sa v tomto angažovali, pokiaľ oni sami neprejavia o to záujem," upozornil šéf slovenskej diplomacie.

Slovenské mesto Košice - odkiaľ rómske rodiny tvrdia, že odišli kvôli prenasledovaniu - spomenul predseda LDH v rozhovore pre belgickú televíziu aj v súvislosti s dianím v belgickom meste Mouscron, kde bol so súhlasom starostu vybudovaný tzv. "protirómsky múr" na "ochranu obyvateľov" pred Rómami.

Deswaef označil za hanebné obe udalosti: prespávanie slovenských Rómov v bruselských parkoch i protirómsky múr v Mouscrone, ktorý možno porovnať s rovnakým múrom, ktorý bol vybudovaný v Košiciach.

"Nesmieme porovnávať, čo nie je porovnateľné. Nie je to Berlínsky múr alebo izraelský múr v Palestíne. Skôr to môžeme porovnať s Košicami na Slovensku, kde postavili podobný múr proti Rómom," skonštatoval predseda LDH.

Deswaef v tejto súvislosti upozornil, že Slovensko ako jednu z európskych krajín s početnou rómskou menšinou kritizovala Rada Európy za diskriminačnú politiku voči Rómom v prístupe k bývaniu a v oblasti zdravotníctva, vzdelania a zamestnanosti.

Na druhej strane šéf LDH za zhoršenie vnímania Rómov v očiach väčšinovej populácie viní aj politikov a vyzýva na širšiu spoločenskú debatu na túto tému.

"Videli sme to vo Francúzsku, kde Nicolas Sarkozy a neskôr Manuel Valls mali vyhlásenia proti Rómom, ktoré stigmatizovali týchto ľudí," upozornil Deswaef. Podľa neho by ľudia mali odmietať podobné prejavy politikov a spoločnosť by mala klásť dôraz na začlenenie Rómov, tak ako to požaduje aj legislatíva Európskej únie.