Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Myjave si pripomenú 380. výročie prvého evanjelického spevníka

Na ilustračnej snímke evanjelický chrám. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Spevník Cithara Sanctorum - Tranoscius patril po celé stáročia k neoddeliteľnej súčasti života evanjelických rodín.

Bratislava/Myjava 3. novembra (TASR) - Pri príležitosti 380. výročia vydania prvého evanjelického spevníka Cithara Sanctorum bude v evanjelickom kostole v Myjave Večer slova a hudby. Uskutoční sa v nedeľu 6. novembra o 17.00 h.

Spevník Cithara Sanctorum - Tranoscius patril po celé stáročia k neoddeliteľnej súčasti života evanjelických rodín.

Účastníci slávnostného večera v Myjave si v nedeľu pripomenú časy, keď sa nielen múrmi evanjelického kostola niesol mohutný spev piesní v kralickej češtine. Okrem poézie a slova zaznejú aj piesne, ktoré sa do nového spevníka nedostali, a nebude chýbať ani spoločný spev.

Stretnutie pripravil Cirkevný zbor ECAV Myjava.

Vyšiel 4. ročník knihy zamyslení na každý deň cirkevného roku 2016-2017


Pod názvom Hrad prepevný vyšiel v týchto dňoch na Slovensku štvrtý ročník knihy zamyslení na každý deň nastávajúceho cirkevného roka 2016-2017, ktorý sa začne prvou adventnou nedeľou - 27. novembra tohto roku.

Slová "Hrad prepevný je Pán Boh náš" sú evanjelikom veľmi dobre známe. Nie sú to len slová 46. žalmu, ale aj slová vyznania Dr. Martina Luthera v rovnomennej piesni, ktorá je súčasne aj evanjelickou hymnou.

Tieto slová budú v nadchádzajúcom jubilejnom roku 2017 rezonovať z mnohých miest, keď si evanjelici budú pripomínať 500. výročie reformácie, jej okolnosti, ale najmä odkaz pre dnešok, ktorý je stále rovnako aktuálny.

Editorom publikácie je generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik. Má 384 strán a na jednotlivých zamysleniach sa slovom Božím podieľalo 324 duchovných nielen z ECAV na Slovensku, duchovní v aktívnej službe i na dôchodku, ako aj duchovní zo slovenských evanjelických cirkví v zahraničí. Zamysleniami prispeli aj farári z Ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a Ozbrojených zboroch Slovenskej republiky a tiež pedagógovia z Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Kniha vyšla vo vydavateľstve Tranoscius v Liptovskom Mikuláši.

Informáciu poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV v Bratislave Edita Škodová.