Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Vyše tretina prevádzok v Žilinskom kraji porušila zákon

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Niektorí obchodníci nemali umiestnenú knihu od pokladnice na predajnom mieste, nesprístupnili tam vyobrazenie pokladničného dokladu.

Žilina 12. augusta (TASR) – Počas júla uskutočnili colníci v Žilinskom kraji kontroly v 178 prevádzkach, ktoré predávajú tovar, alebo poskytujú služby. Zamerali sa na dodržiavanie predpisov o používaní registračných pokladníc. Až v 69 prípadoch zistili porušenia zákona, za čo uložili pokuty v celkovej sume 8860 eur.

„Medzi časté priestupky patrí neoznačený tovar a nezaevidovanie vkladu. Niektorí obchodníci nemali umiestnenú knihu od pokladnice na predajnom mieste, nesprístupnili tam vyobrazenie pokladničného dokladu. No naši sa aj takí, ktorí vôbec nepoužili registračnú pokladnicu,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.

Najvyššiu peňažnú pokutu v sume 660 eur musí podľa nej uhradiť skontrolovaná prevádzka za protizákonné počínanie predavačky, ktorá nezaevidovala tržbu do registračnej pokladnice. „Zákazníkovi, ktorým bol náš kontrolór, nedala ani blok a ihneď začala obsluhovať ďalšieho,“ opísala.

„Oproti predchádzajúcim mesiacom sa nezlepšila disciplinovanosť živnostníkov. Povinnosti si podľa tohtoročných štatistík splnili v priemere takmer dve tretiny kontrolovaných subjektov. Najhoršie dopadli naše kontroly v marci, keď predpisy porušila každá druhá kontrolovaná prevádzka,“ dodala Chríbiková.