Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Žilina je hlavným mestom podujatia na podporu rozvoja IT Extrapolácie

Žilinská univerzita v Žiline. Foto: Facebook Žilinská univerzita v Žiline

Kvalitu absolventov informatických študijných odborov UNIZA dosvedčuje fakt, že patria dlhodobo k najvyhľadávanejším medzi zamestnávateľmi, nielen zo Slovenska.

Žilina 11. septembra (TASR) – Celoslovenské podujatie na podporu rozvoja IT vo vzdelávaní, výskume a podnikaní Extrapolácie, ktoré sa každoročne organizuje v niekoľkých mestách, sa uskutoční od 15. septembra do 31. októbra. Pre rok 2018 sa jeho hlavným mestom stala Žilina a hlavným organizátorom Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA). TASR o tom informovala Martina Slavíková z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

"V tomto roku je hlavným mestom Extrapolácií Žilina. Nie je to náhoda, ale dôsledok, pretože Žilina je jedným z mála miest na Slovensku, kde sa spája tradícia výskumu, vývoja a univerzitného vzdelávania v oblasti informatiky. Na viac ako 65-ročných tradíciách UNIZA v oblasti vzdelávania a výskumu, bývalého výskumného ústavu výpočtovej techniky a množstva firiem a organizácií, vzniklo miesto, ktoré je podhubím pre rozvoj informačno-komunikačných technológií," vysvetlil prorektor pre informačné systémy UNIZA a regionálny garant Extrapolácií 2018 Karol Matiaško.

Doplnil, že kvalitu absolventov informatických študijných odborov UNIZA dosvedčuje fakt, že patria dlhodobo k najvyhľadávanejším medzi zamestnávateľmi, nielen zo Slovenska. "Ďalším dôsledkom je existencia množstva významných firiem z oblasti IKT, ktorých sídlom je práve Žilina. A je to preto, že prostredie vytvorené počas desiatok rokov dáva záruku neustáleho rozvoja kvalitných a potrebných aplikácií pre spoločnosť založenú na informáciách a znalostiach," dodal Matiaško.

Cieľmi podujatia je podľa Slavíkovej prezentovať históriu slovenskej výpočtovej techniky, predstaviť súčasný stav výskumu, štúdia a produkcie v informatike a IT. "Dôležité je tiež hovoriť o víziách v blízkej budúcnosti, motivovať mladých ľudí k štúdiu a práci v oblasti IT, pokračovať vo vytvorenej tradícii odborných a vedecko-popularizačných podujatí na tému 'Informatika – naša minulosť aj budúcnosť' a rozvíjať diskusie o informatike vo všetkých jej dimenziách a vplyvoch na spoločnosť," uviedla Slavíková.

Hlavný seminár, ktorý sa uskutoční 24. septembra v priestoroch UNIZA, sa bude venovať témam ako Minulosť, súčasnosť a budúcnosť spracovania dát, Využitie leteckého 3D laserového skenovania na Žilinskej univerzite, Analýza rozsiahlych dát v energetických a dopravných aplikáciách alebo Príspevok žilinského regiónu k rozvoju IKT.

"Na podujatí sa zúčastňujú aj ostatné slovenské mestá, ako Košice, Bratislava a Banská Bystrica, v ktorých sa uskutočnia mnohé motivačné prednášky, prezentácie, exkurzie a workshopy organizácií pôsobiacich v oblasti vzdelávania a výskumu v IT," uzavrela Slavíková.

Garantmi a partnermi sú okrem UNIZA aj Ústav informatiky SAV, združenie Z@ICT, Technická univerzita v Košiciach, Slovenská spoločnosť aplikovanej kybernetiky a informatiky a Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.