Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská univerzita zrekonštruovala budovy za tisíce eur

Na snímke zrekonštruovaná Univerzitná knižnica Žilinskej univerzity počas jej otvorenia v Žiline 16. februára 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Do užívania odovzdala zrekonštruovanú budovu Univerzitnej knižnice a budovu AS s učebňami a aulami.

Žilina 16. februára (TASR) – Žilinská univerzita (ŽU) dnes odovzdala do užívania zrekonštruovanú budovu Univerzitnej knižnice a budovu AS s učebňami a aulami.

Rektorka ŽU Tatiana Čorejová zdôraznila, že prínos rekonštrukcií je v oblasti energií, ale najmä prostredia. "Knižnica nebola dlho rekonštruovaná. Ľuďom sa zlepšil komfort a môžeme tu prichádzať s novými službami. Výučbové priestory neboli rekonštruované od osemdesiatych rokov, takže sme do nich investovali, aby spĺňali požiadavky energetických štandardov a prostredia, ktoré umožňuje poskytovať výučbu na úrovni terajších požiadaviek," povedala Čorejová.

Podľa prorektora pre rozvoj ŽU Jozefa Jandačku zahŕňali rekonštrukčné práce komplexné zateplenie budov, obnovu vykurovacieho systému a výmenu osvetlenia za LED svietidlá. "Zrekonštruované budovy sú výsledkom úspešne realizovaných projektov šiestej výzvy Operačného programu Kvalita životného prostredia zameranej na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry," uviedol Jandačka.

Na snímke zrekonštruované priestory Univerzitnej knižnice Žilinskej univerzity počas jej otvorenia v Žiline 16. februára 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Doplnil, že náklady na rekonštrukcie dosiahli 1,2 milióna eur. "Mali by sme usporiť cca 300 megawatt hodín energie, či už tepelnej, alebo aj elektrickej. Finančné úspory by mali byť okolo 30.000 eur ročne," doplnil prorektor ŽU pre rozvoj s tým, že po rekonštrukcii sa stali budovy nízkoenergetickými a budú z hľadiska potreby primárnej energie zaradené do energetickej triedy A0.

Rekonštrukcia Univerzitnej knižnice ŽU znamená podľa jej riaditeľky Aleny Mičicovej veľa hlavne pre čitateľov. "Pretože získali nové priestory, ktoré sú o niekoľko tried kvalitatívne lepšie než v minulosti. Okrem priestorov, kde sa študuje, sú relaxačné zóny, zóna na požičiavanie literatúry, sme dokázali vynoviť aj sociálne zariadenia. Čo bola dosť kardinálna otázka v tejto budove. Takže celkový komfort pre čitateľa sa zvýšil," podotkla Mičicová.