Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Zistite, ako žili Kelti. Ich zvyky predstavia v múzeu Havránok

Archeologické múzeum Havránok, ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Organizátori z Liptovského múzea so sídlom v Ružomberku predstavia záujemcom počas podujatia S deťmi za Keltmi každodenný život v dobe laténskej aj na stredovekom hrádku.

Ružomberok 17. mája (TASR) - Možnosť zistiť, ako Kelti bývali, ako pripravovali jedlo a čo jedli, aké módne trendy Kelti na Liptov priniesli, ako vyzerala keltská domácnosť, či ako sa vyrovnali s nepriazňou počasia, získajú od 21. do 22. júna návštevníci archeologického múzea v prírode na vrchole Havránku.

Organizátori z Liptovského múzea so sídlom v Ružomberku predstavia záujemcom počas podujatia S deťmi za Keltmi každodenný život v dobe laténskej aj na stredovekom hrádku. Predstavia tiež náboženské rituály, pranie vlny, plstenie a tkanie, prácu s hlinou a pripravená bude aj rekonštrukcia dobových remeselných techník.

"Všetkým účastníkom tejto kultúrno-vzdelávacej akcie prezradíme, prečo bol Havránok dôležitý pre Keltov, Germánov, Slovanov a i stredovekých zemepánov. Program skončí predstavením života na stredovekom hrádku," informovala Zuzana Nemcová z Liptovského múzea.

Archeoskanzen Havránok pri Liptovskej Mare je jednou z najznámejších a najdôležitejších lokalít púchovskej kultúry na Slovensku. Keltský areál sa pýši náznakovými rekonštrukciami obytných, fortifikačných a kultových objektov z mladšej doby železnej a staršej doby rímskej.