Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zimné športy

Na IBU Cupe v Osrblí lákadlami S. Fourcade, Christiansen a Kajševová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V priebežnom hodnotení IBU Cupu Christiansen (+63 bodov) a Kajševová (+102) sú na čele s výraznými náskokmi, aj keď Nór len raz zvíťazil a inak sa na medailovom stupni už neobjavil.

Osrblie 5. januára (TASR) - Na 4. kole biatlonového IBU Cupu v Osrblí pritiahnu počas nadchádzajúceho víkendu najväčšiu pozornosť Simon Fourcade, Uľjana Kajševová a Vetle Sjaastad Christiansen. Francúz preto, že v tieni svojho oveľa slávnejšieho mladšieho brata Martina sa už päťkrát na MS ovenčil medailou, Ruska i Nór sú zasa jasnými lídrami priebežného poradia IBU Cupu po šiestich disicplínach.

V priebežnom hodnotení IBU Cupu Christiansen (+63 bodov) a Kajševová (+102) sú na čele s výraznými náskokmi, aj keď Nór len raz zvíťazil a inak sa na medailovom stupni už neobjavil. Postavenie Kajševovej je výraznejšie, s vyše stobodovým náskokom a tromi víťazstvami.

Do Osrblia zavíta z 38 krajín okolo 300 účastníkov, vrátane realizačných tímov. Na programe budú dva samostatné šprinty, v rámci IBU Cupu ich zažije Osrblie v takejto nadväzujúcej podobe vôbec prvýkrát. Hlavným dôvodom sa stala blízkosť februárových ZOH v Pjongčangu. Organizátori vyšli v ústrety požiadavke, aby sa mohli plniť v jednotlivých výpravách aj nominačné kritériá na ZOH.

Ako povedal prezident zväzu a člen OV Tomáš Fusko, organizátorov by ťažko mohlo niečo prekvapiť, iba ak nejaká nečakaná udalosť, ktorú nikdy nemožno vylúčiť: "Počasie nám problémy nenarobilo, trate sú nachystané, dokonca sme nemuseli navážať ani náhradný sneh. Podľa predpovede na nás čaká teplý víkend, na ktorý sme sa pripravili. V účasti sa zdvihlo číslo medzi mužmi, no inak žiadna výrazná zmena v ohlasovaných počtoch nenastala."

Na IBU Cupe v Národnom biatlonovom centre sa popri mladých predstavia zo slovenskej elity dvaja muži Martin Otčenáš a Matej Kazár, zo žien Terézia Poliaková. Ako povedal Matej Kazár, IBU Cup v domácom prostredí mimoriadne láka: "Verím tomu, že mi pomôže v doladení formy, ktorú potrebujem nielen pred ZOH, ale aj na majstrovstvách Európy v talianskom stredisku Ridnaun na konci januára."

Program IBU Cupu:

sobota 6. januára: 10.00 šprint ženy, 13.00 šprint muži
nedeľa 7. januára: 10.00 šprint ženy, 13.00 šprint muži