Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Nórski biatlonisti zvíťazili v štafete 5. kola, Slováci skončili 13.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

J. T. Bö rozhodol o nórskom triumfe v záverečnom bežeckom kole, v ktorom sa odpútal od Benedikta Dolla.

Ruhpolding 18. januára (TASR) - Nórski biatlonisti Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bö a Johannes Thingnes Bö triumfovali v piatkovej štafete na 4x7,5 kilometra v 5. kole Svetového pohára. V nemeckom Ruhpoldingu skončili na druhom mieste domáci reprezentanti s mankom 13,5 sekundy, tretí boli Francúzi (+26,2). Slovenské kvarteto Michal Šima, Matej Kazár, Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš finišovalo na trinástej priečke (+2:51,9).

Šima dobíjal štyrikrát a Slováci figurovali na prvej odovzdávke na štrnástej pozícii. Kazár (strelecká bilancia 0+1) posunul štafetu SR o jedno miesto, najvydarenejší výkon predviedol Hasilla, ktorý na strelnici nespravil ani jednu chybu a svoj úsek zakončil na deviatej priečke. Otčenáš však musel ísť na "ležke" aj na trestný okruh, okrem toho štyrikrát dobíjal a klesol na konečnú trinástu pozíciu.

J. T. Bö rozhodol o nórskom triumfe v záverečnom bežeckom kole, v ktorom sa odpútal od Benedikta Dolla.

Slováci neustále čakajú v štafetách na umiestenie v top desiatke. Snažili sa síce nadviazať na predchádzajúci Oberhof a 11. priečku, ktorú chceli vylepšiť, no stačilo, aby jeden úsek nevyšiel a bolo z toho 13. miesto.

Vo výkone slovenského kvarteta sa objavilo viacero svetlých momentov. Tomáš Hasilla na treťom úseku dokonca ani raz nedobíjal. "Čistú streľbu ani neviem, kedy som mal naposledy, či v individuálnych pretekoch, alebo štafete. Potešilo ma to, bežecky som išiel do toho z plných síl. Mal som pred sebou skupinku, obehol som ju, no oni sa chytili do háku a ťahali sa. Rozmýšľal som, či ich pustím pred seba, ale rozhodol som sa ďalej ťahať. Keby som mal niekoho pred sebou bežecky lepšieho, tak som mohol zrýchliť. V podstate celý úsek nikto predo mnou nebol. Na behu by som ešte mohol 10 až 15 sekúnd ušetriť, som však rád, že som štafetu kus podržal."

Matej Kazár na druhom úseku tiež upútal v streľbe a len raz, na posledný terčík dobíjal. "Na trati som s konkurenciou stíhal, len predbiehať sa nedalo. Streľbu som sa snažil odstrieľať rýchlo a podarilo sa, ležku som zvládol päť na päť a posunul sa vpred. V ďalšom kole som chcel vyčistiť terče rovnako, keby som nedobíjal, asi by som bol aj najrýchlejší na tomto úseku v streľbe. Rýchlo som však dobil a veľa nestratil."

Úvod v podaní Michala Šimu poznačili tri dobíjania v stojke. "Škoda, no na trati som sa už cítil lepšie. Chcel som si od začiatku nájsť ideálnu pozíciu, no všetci sa o to snažili, vznikla dosť mela a skákali sme si po lyžiach i paliciach. Snažil som sa držať vpredu, na stojke vznikla aj hrozba, že pobežím trestný okruh, bolo to o tlaku, našťastie som trafil. Inak som sa normálne vydýchal, v tomto problém nebol, strhol som však dve rany, škoda."

Do reči nebolo Martinovi Otčenášovi z pochopiteľných dôvodov. Trestný okruh po ležke spôsobil, že vidina umiestenia v top desiatke vyprchala. Strelecký tréner Tomáš Kos sa snažil vysvetliť nezdar slovami: "Ťažko povedať, nejaké konkrétne chyby tam neboli, no celkove bola položka rozhodená. Asi bolo treba viac sa vydýchať a upokojiť. To sa stáva, podmienky boli normálne, ja by som tomu veľkú váhu neprikladal, inak je Martin stabilný strelec. Ostatní chalani streľbu zvládli, Martinovi padali aj na hranu, no to je jedno, keď terč nesklopíte. Radšej nech sa takéto niečo stane teraz ako trebárs na majstrovstvách sveta."

Výsledky štafety 5. kola SP v Ruhpoldingu:


1. Nórsko (Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö) 1:09:54,3 h (0+8)
2. Nemecko +13,5 s (0+6)
3. Francúzsko +26,2 (0+9)
4. Rakúsko +26,8 (0+11)
5. Rusko +1:04,8 min (1+9)
6. Švédsko +1:20,8 (0+7)
... 13. SLOVENSKO (Michal ŠIMA, Matej KAZÁR, Tomáš HASILLA, Martin OTČENÁŠ) +2:51,9 (1+9)

Poradie SP (po 3 z 5 súťaží):
1. Nórsko 150 bodov, 2. Rusko 140, 3. Švédsko 138, 4. Nemecko 136, 5. Francúzsko 134, 6. Rakúsko 134, ... 11. SLOVENSKO 84.