Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

V mass pretekoch 6. kola je Kuzminová druhá, triumfovala Domračevová

Víťazka Bieloruska Darja Domračevová, uprostred, druhá Slovenka Anastazia Kuzminová, vľavo, a Fínka Kaisa Mäkäräinenová na pódiu po výhre v talianskej Anterselve, 21. januára 2018. Foto: TASR/AP

Pre Kuzminovú je to už siedme pódiové umiestenie v sezóne. Štartovala aj Paulína Fialková a obsadila 13. miesto.

Anterselva 21. januára (TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová finišovala v pretekoch s hromadným štartom 6. kola Svetového pohára v talianskej Anterselve druhá za Bieloruskou Darjou Domračevovou so stratou 11,9 sekundy, tretia skončila na 12,5 km trati vedúca žena priebežného poradia SP Fínka Kaisa Mäkäräinenová (+16,2). Pre Kuzminovú je to už siedme pódiové umiestenie v sezóne. Štartovala aj Paulína Fialková a obsadila 13. miesto (+1:11,5).

Mass preteky boli posledné pred ZOH v Pjongčangu a každá jedna biatlonistka sa chcela výrazným výsledkom presadiť a optimálne naladiť. Týkalo sa to aj Anastasie Kuzminovej i Paulíny Fialkovej. Kuzminová sa snažila zredukovať 21-bodový náskok Mäkäräinenovej na čele priebežného poradia SP a P. Fialková sa pokúšala preniknúť do top desiatky a výraznejšie zabodovať.

V Anterselve klesla teplota na -4 stupne, čerstvo nasnežilo, sneh sa sypal aj počas pretekov a podmienky sa oproti predchádzajúcim dňom výrazne zmenili. Kuzminovej v prvej ležke 'uletel' piaty výstrel, P. Fialková chybu neurobila a obe sa zaradili na 16. a 15. miesto s nie príliš veľkými stratami, hneď za nimi bežala Mäkäräinenová. V druhej streľbe ležmo sa situácia u oboch Sloveniek zopakovala, s čistou P. Fialkovou a jednou chybou Kuzminovej na druhom terči.

Pred treťou streľbou v polohe stojmo sa prepracovala Kuzminová na štvrté miesto a po bezchybnej streľbe poskočila na druhé, 22,9 sekundy za Wiererovou. P. Fialková už na 16. mieste strácala výraznejšie po tom, čo musela raz krúžiť na trestnom okruhu. Mäkäräinenová klesla po dvoch chybách na strelnici z prvej až na 13. priečku.

Pred štvrtou streľbou Kuzminová za Wiererovou zaostávala len o 17,9 sekundy. Po dvoch omyloch Wiererovej na 3. a 5. terči jeden, ten posledný, minula aj Kuzminová, a na čele sa ocitla Domračevová, o 3,3 sekundy zaostávala Kuzminová. Zabojovala aj P. Fialková, záverečnú streľbu zvládla perfektne a obsadila 13. priečku. Kuzminová v samom závere ešte úspešne odrazila nápor Mäkäräinenovej. Pre víťaznú 31-ročnú Domračevovú je to druhý triumf v sezóne, jubilejný 30. v kariére.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oslavuje na pódiu po tom, ako obsadila druhé miesto na pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km trati 6. kola Svetového pohára v biatlone v talianskej Anterselve 21. januára 2018.
Foto: TASR/AP


Anastasia Kuzminová sa pred ZOH v Pjongčangu druhým miestom dobre naladila, aj keď v streľbe si opäť na trestnom okruhu trať predĺžila dovedna o 450 metrov po troch chybách. "Je to následok únavy, presvedčila som sa o tom aj v predchádzajúcich pretekoch tu v Anterselve. Vyplývajú hlavne z vyčerpania, aj z drobných chýb pri samotnom výstrele. Pre mňa bolo dôležité, aby som sa pred olympiádou dobre nastavila v psychike. Pripravila som sa na súboj s počasím, súperkami i sama so sebou. Snažila som sa uvoľniť, na nástrele to chvíľu trvalo, kým som vycentrovala výstrely, no napokon som z neho mala dobrý pocit. Terče som minula okrajovo, čiže som ich aj mohla trafiť, vedela som však, že veľkú stratu nemám. Lyže mi pracovali super, pri poslednej streľbe som vnímala chyby Wiererovej, žiaľ, netrafila som posledný terč a nemohla si tak užiť na čele víťazný finiš. S generálkou na olympiádu som však veľmi spokojná."

Kuzminová si verí a pred olympiádou neskrýva optimizmus. "Sveťák som nateraz dobojovala a preladím sa na bezprostrednú prípravu pred olympiádou, keďže zostanem v Anterselve na sústredení. Som presvedčená, že strieľať napriek častejším chybám viem, teraz vo vysokej nadmorskej výške bolo treba najmä rovnomerne bežať a príliš sa nezadýchať."

Daniel Kuzmin, manžel a tréner Nasti, vyzdvihol hlavne jej beh. "Pred olympiádou sme si priali takýto výsledok a výkon. Bol som na strelnici a boli to dramatické chvíle. Nasťa milo prekvapilo najmä behom, v areáli nasnežilo, podmienky boli veľmi ťažké, už pripraviť lyže bolo zložité, preto klobúk dole pred bežeckým výkonom. Bolo vidieť ako s Mäkäräinenovou súperila, obe sa chceli naplno presadiť, bojovnosť Nasti bola možno na 150 percent."

V Anterselve zostáva ešte Kuzminová celý týždeň. "Prídu sem aj deti, trochu si oddýchneme, potrénujeme. Doma strávime zo dva dni, operieme veci a už letíme na olympiádu."

Paulína Fialková po stíhacích pretekoch deň predtým bola dosť sklamaná, čiastočne si náladu zlepšila 13. miestom v masse. "Anterselva dosť bežecky vyčerpávala. Na strelnici to bolo najmä o hlave a aj o vysokých pulzoch. Zvykla som si v záverečných bežeckých okruhoch súperky predbiehať, teraz sa mi to darilo menej, dúfam, že formu pred olympiádou ešte doladím."

Výsledky

preteky s hromadným štartom na 12,5 km:

1. Darja Domračevová (Biel.) 40:23,9 (1 tr. okr.),
2. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +11,9 (3),
3. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 16,2 (4),
4. Marte Olsbuová (Nór.) 22,6 (2),
5. Laura Dahlmeierová (Nem.) 23,9 (2),
6. Maren Hammerschmidtová (Nem.) 25,2 (1),
7. Dorothea Wiererová (Tal.) 29,4 (2),
8. Franziska Preussová 32,3 (1),
9. Vanessa Hinzová (obe Nem.) 47,8 (1),
10. Jekaterina Jurlovová-Perchtová (Rus.) 55,6 (2), ...,
13. Paulína FIALKOVÁ (SR) 1:11,5 (1)


Priebežné hodnotenie SP (po 15 z 22 pretekov): 1. Mäkäräinenová 592 bodov, 2. KUZMINOVÁ 577, 3. Wiererová 525, 4. Dahlmeierová 490, 5. Domračevová 436, 6. Vítková 424, ...35. P. FIALKOVÁ 137, 86. I. FIALKOVÁ 4

Poradie SP v mass pretekoch (po 3 z 5): 1. Dahlmeierová 142 bodov, 2. Mäkäräinenová 135, 3. KUZMINOVÁ 113, 4. Krjuková 110, 5. Olsbuová 99, 6. Domračevová 98, ...27. P. FIALKOVÁ 28