Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Feller s glóbusom za slalom: Neviem opísať, čo cítim

Rakúsky lyžiar Manuel Feller bozkáva malý glóbus za slalom po finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu 17. marca 2024. Foto: TASR/AP

Feller sa stal deviatym Rakúšanom, ktorý vyhral sezónne hodnotenie slalomu. Vo veku 31 rokov je zároveň spolu s ďalšími dvoma lyžiarmi najstarším majiteľom glóbusu v tejto disciplíne.

Saalbach 17. marca (TASR) - Nórsky lyžiar Timon Haugan vyhral finálový slalom Svetového pohára v rakúskom Saalbachu a dosiahol prvé víťazstvo v kariére. Druhý skončil so stratou štyroch desatín sekundy už pre pretekmi istý víťaz malého glóbusu Rakúšan Manuel Feller. Tretí bol Linus Strasser z Nemecka (+0,44 s).

Haugan prekonal svoje kariérové maximum, ktorým boli tri druhé miesta tiež zo slalomu. Feller získal prvýkrát malú guľu v tejto disciplíne, rozhodlo sa o tom už 6. marca, keď zrušili preteky v slovinskej Kranjskej Gore. V nedeľu to potvrdil druhým miestom. V tejto sezóne neskončil ani v jednom z desiatich slalomov horší ako piaty. Okrem druhej priečky zaznamenal štyri víťazstvá, trikrát bol piaty a dvakrát štvrtý. Po pretekoch si prebral malý glóbus. Druhý v poradí disciplíny skončil Strasser a tretí Haugan.

Feller sa stal deviatym Rakúšanom, ktorý vyhral sezónne hodnotenie slalomu. Vo veku 31 rokov je zároveň spolu s ďalšími dvoma lyžiarmi najstarším majiteľom glóbusu v tejto disciplíne. V sezóne 2009/10 sa to podarilo jeho krajanovi Reinfriedovi Herbstovi a v ďalšom ročníku aj Chorvátovi Ivicovi Kosteličovi.

"Neviem ani opísať, čo teraz cítim. Je to niečo úzasné. Získal som doma to, o čom som sníval celú kariéru. Chcem poďakovať všetkým, ktorí mi fandili. Myslím si, že som sa im odvďačil týmto druhým miestom. Ďakujem, že ste ma podporovali aj počas nie dobrých chvíľ. Pred rokom a pol sme stratili kamaráta a jedného dôležitého človeka. Rád by som mu venoval tento malý glóbus. Oslavy budú v rodinnom kruhu a s mojím tímom. Chcem sa však podeliť z tejto úžasnej sezóny aj s fanúšikmi," uviedol Feller do mikrofónu FIS.

Po prvom kole viedol Haugan, ktorá mal náskok 15 stotín sekundy pred Strasserom, tretí bol Loic Meillard zo Švajčiarska (+0,50). Feller bol na štvrtom mieste spoločne s Clementom Noelom z Francúzska (+0,80).

V druhom predviedol Grék Aj Ginnis najrýchlejšiu jazdu a posunul sa o trinásť priečok na konečné deviate miesto. Nór Henrik Kristoffersen zaútočil zo siedmej pozície a do cieľa prišiel o 1,11 sekundy pred priebežným lídrom Alexom Vinatzerom z Talianska. Švajčiar Marc Rochat však krátko nato vylepšil jeho čas o 15 stotín. Feller sa pustil od úvodu agresívne a prišiel do cieľa s polsekundovým náskokom. Meillard sa nevyhol chybám v závere a nestačil na Rakúšana. Ani Strasser nedokázal v náročných podmienkach udržať náskok a bol o štyri stotiny pomalší. Haugan udržal prvenstvo po prvom kole.