Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Haugan vyhral slalom v Saalbachu pred Fellerom

Nór Timon Haugan v nedeľu 17. marca 2024 počas prvej jazdy alpského lyžovania, pretekov Svetového pohára v slalome mužov, v rakúskom Saalbachu. Foto: TASR/AP

Druhý skončil so stratou štyroch desatín sekundy už pre pretekmi istý víťaz malého glóbusu Rakúšan Manuel Feller.

Saalbach 17. marca (TASR) - Nórsky lyžiar Timon Haugan vyhral finálový slalom Svetového pohára v rakúskom Saalbachu a dosiahol prvé víťazstvo v kariére. Druhý skončil so stratou štyroch desatín sekundy už pre pretekmi istý víťaz malého glóbusu Rakúšan Manuel Feller. Tretí bol Linus Strasser z Nemecka (+0,44 s).

Haugan prekonal svoje kariérové maximum, ktorým boli tri druhé miesta tiež zo slalomu. Feller získal prvýkrát malú guľu v tejto disciplíne, rozhodlo sa o tom už 6. marca, keď zrušili preteky v slovinskej Kranjskej Gore. V nedeľu to potvrdil druhým miestom. V tejto sezóne neskončil ani v jednom z desiatich slalomov horší ako piaty. Okrem druhej priečky zaznamenal štyri víťazstvá, trikrát bol piaty a dvakrát štvrtý. Po pretekoch si prebral malý glóbus. Druhý v poradí disciplíny skončil Strasser a tretí Haugan.

Feller sa stal deviatym Rakúšanom, ktorý vyhral sezónne hodnotenie slalomu. Vo veku 31 rokov je zároveň spolu s ďalšími dvoma lyžiarmi najstarším majiteľom glóbusu v tejto disciplíne. V sezóne 2009/10 sa to podarilo jeho krajanovi Reinfriedovi Herbstovi a v ďalšom ročníku aj Chorvátovi Ivicovi Kosteličovi.

Po prvom kole viedol Haugan, ktorá mal náskok 15 stotín sekundy pred Strasserom, tretí bol Loic Meillard zo Švajčiarska (+0,50). Feller bol na štvrtom mieste spoločne s Clementom Noelom z Francúzska (+0,80).

V druhom predviedol Grék Aj Ginnis najrýchlejšiu jazdu a posunul sa o trinásť priečok na konečné deviate miesto. Nór Henrik Kristoffersen zaútočil zo siedmej pozície a do cieľa prišiel o 1,11 sekundy pred priebežným lídrom Alexom Vinatzerom z Talianska. Švajčiar Marc Rochat však krátko nato vylepšil jeho čas o 15 stotín. Feller sa pustil od úvodu agresívne a prišiel do cieľa s polsekundovým náskokom. Meillard sa nevyhol chybám v závere a nestačil na Rakúšana. Ani Strasser nedokázal v náročných podmienkach udržať náskok a bol o štyri stotiny pomalší. Haugan udržal prvenstvo po prvom kole.