Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Krasokorčuliar Hagara na MS bez finále, po KP na čele Šoma Uno

Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v kanadskom Montreale vo štvrtok 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

Sedemnásťročný slovenský reprezentant obsadil vo štvrtkovom krátkom programe až 35. miesto so známkou 65,37.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Montreal 22. marca (TASR) - Adam Hagara nepostúpil na krasokorčuliarskych MS v kanadskom Montreale do voľných jázd. Sedemnásťročný slovenský reprezentant obsadil vo štvrtkovom krátkom programe až 35. miesto so známkou 65,37. Najlepší výkon predviedol obhajca zlata Japonec Šoma Uno (107,72). Druhý bol jeho krajan Juma Kagijama (106,35), tretí skončil Američan Ilia Malinin (105,97). Štvrtý Jason Brown z USA nabral na Malinina značné, viac ako 12-bodové manko.

Na vlaňajšom šampionáte v japonskej Saitame obsadil Hagara 23. miesto, rok predtým chýbal vo voľných jazdách a skončil na 26. priečke. V Montreale sa hotoval dosiahnuť najlepší výsledok na tomto fóre, nepredviedol však optimálny výkon. Opäť si zvolil pieseň Another Love britského interpreta Toma Odella, no pokazil trojitý axel a nevyšla mu ani následná pirueta.

Ďalšia časť jazdy už bola bez chýb, Hagara predviedol vydarený trojitý lutz, krokovú sekvenciu i dve ďalšie piruety. Za osobným maximom však napokon zaostal takmer o 13 bodov a skončil v spodnej časti 40-členného štartového poľa. V Montreale dal slovenský reprezentant bodku za mimoriadne úspešnou sezónou, počas ktorej získal bronzové medaily na juniorskej Grand Prix v čínskom Pekingu a na MSJ v Tchaj-pej. Na ME v litovskom Kaunase obsadil 11. priečku, čo je jeho kariérové maximum.

"V krasokorčuľovaní platí, že krátkym programom nevyhráte súťaž, ale môžete si ju ním prehrať. Toto tvrdenie doslova a do písmena platilo o Adamovom vystúpení. Dve veľké chyby ho stáli teoreticky postup do finále. Konkurencia v mužskej súťaži je však obrovská, aj v jeho rozjazdke skákali súperi štvorité skoky. Adam má za sebou náročnú sezónu a za uplynulý štvrťrok šesť veľkých súťaží. Tieto majstrovstvá sveta už boli zjavne nad jeho fyzické i psychické sily, krátky program sa mu nevydaril, čo sa stáva. Adam je človek a nie stroj. Podstatné je, že sme si identifikovali, na čom treba v budúcej sezóne pracovať, aby sa jeho výsledky zlepšovali," povedal pre TASR prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Prekvapením krátkeho programu bolo až 19. miesto úradujúceho dvojnásobného majstra Európy. Francúz Adam Siao Him Fa dostal od rozhodcov známku 77,49 a pravdepodobne odíde z MS bez cenného kovu.

Voľné jazdy mužov sú na programe v sobotu o 23.00 SEČ.



Výsledky MS v krasokorčuľovaní v Montreale

muži - krátky program: 1. Šoma Uno 107,72, 2. Juma Kagijama (obaja Jap.) 106,35, 3. Ilia Malinin 105,97, 4. Jason Brown (obaja USA) 93,87, 5. Lukas Britschgi (Švajč.) 93,41, 6. Nikolaj Memola (Tal.) 93,10 ..., 35. Adam HAGARA (SR) 65,37


Zlato v športových dvojiciach pre domácich Kanaďanov


Domáca športová dvojica Deanna Stellatová-Dudeková a Maxime Deschamps získala zlatú medailu na krasokorčuliarskych MS v kanadskom Montreale. Udržala náskok po krátkom programe a triumfovala so známkou 221,56 pred japonskou dvojicou Riku Miurová, Rjuiči Kihara (217,88).

Obhajcovia titulu z vlaňajšieho šampionátu v Saitame predviedli najlepšiu voľnú jazdu, ale na preskočenie Kanaďanov im to nestačilo. Pódium doplnili Nemci Minerva Fabienne Haseová, Nikita Volodin (210,40). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Stellatová-Dudeková sa vo veku 40 rokov stala najstaršou ženou s najcennejším kovom v histórii MS v ktorejkoľvek súťaži. Fanúšikovia v Bell Centre ju spolu s Deschampsom po vystúpení vo voľnej jazde odmenili potleskom v stoji. "Je to splnený sen. Dnes som sa necítila dobre, trpela som. O to viac som hrdá na to, čo sme dokázali," citovala AFP Stellatovú-Dudekovú. Rodáčka z USA ukončila v roku 2001 kariéru pre sériu zranení. Na ľad sa vrátila až v roku 2016, Kanadu začala reprezentovať o päť rokov neskôr.

"Deanna sa ráno zobudila chorá. Tréning pred voľnou jazdou nebol optimálny, ale ukázala, že je bojovníčka," pochválil svoju partnerku Deschamps.



Výsledky MS v krasokorčuľovaní v Montreale

športové dvojice: 1. Deanna Stellatová-Dudeková, Maxime Deschamps (Kan.) 221,56 b, 2. Riku Miurová, Rjuiči Kihara (Jap.) 217,88, 3. Minerva Fabienne Haseová, Nikita Volodin (Nem.) 210,40, 4. Maria Pavlová, Alexej Sviatčenko (Maď.) 204,60, 5. Annika Hockeová, Robert Kunkel (Nem.) 198,23, 6. Sara Contiová, Niccolo Macii (Tal.) 197,34